cultura

Javier Sierra

ESCRIPTOR

“Busco qualsevol excusa per investigar”

La novel·la neix d’una sorpresa que em vaig endur a l’església de Sant Climent de Taüll

L’última creació de Javier Sierra (Terol, 1971) l’ha fet guanyador del premi Planeta d’enguany. Bona part de la novel·la, El foc invisible, transcorre a la ciutat de Barcelona en busca del misteri del Sant Grial. L’autor, expert en novel·les històriques i situat al top ten de vendes als Estats Units, presenta la versió traduïda al català.

Com valora el sector
dels lectors catalans?
És un segment de lectors per descobrir. M’agrada molt veure la meva obra traduïda. A Espanya, però, no es publiquen les traduccions en basc ni gallec, però m’agradaria veure-les. Són mercats petits i difícils.
Es va presentar al premi amb el pseudònim ‘la muntanya artificial’?
Sí, la muntanya artificial és un lloc que existeix, és una muntanya buida, creada per Ferran VII al parc d’El Retiro de Madrid. Antigament era el mirador on acudia el rei per tenir una visió panoràmica de la capital. Avui dia no se sap res d’això, la pròpia cavitat interior, que és una volta de pedra per la qual entren les arrels dels arbres de l’exterior, probablement es va utilitzar com a recinte per iniciació o cerimònies i això em va ser molt estimulant per a la novel·la.
Com va ser el procés de documentació per a la novel·la?
La novel·la neix d’una sorpresa, i en aquest cas me la vaig endur davant de l’absis de Sant Climent de Taüll. Té una particularitat i és que està datat amb l’any de consagració del temple, el 1123; en aquests absis, sota el pantocràtor, hi ha una dona que sosté un bol del qual surten uns raigs de llum. Em vaig quedar atònit perquè és així com es descriu el Grial per primera vegada a la història en El conte del Grial, de Chrétien de Troyes, escrit seixanta anys després.
Per tant, ‘El foc invisible’ és la continuació de Chrétien de Troyes?
Chrétien de Troyes deixa la seva novel·la sense acabar al 1180 i se n’han escrit diverses continuacions, però és veritat que a partir del segle XIV no n’hi ha cap més, i el que jo he intentat escriure, en el meu imaginari, és l’última d’aquestes continuacions.
Hi ha una ruta per la península ibèrica. Per què?
Volia una novel·la que fos un camí. El personatge arriba primer a Madrid, on es troba en una escola de literatura que parlen d’un tema que resulta ser exòtic, dels Pirineus de Catalunya, i llavors hi va a investigar. A més, amb el llibre he pagat el meu deure de gratitud que tinc amb Catalunya, ja que mai l’havia mencionat en cap dels meus llibres.
Què té David Salas, el protagonista, de Javier Sierra?
David Salas té l’amor pels llibres però té alguna cosa que no tinc jo. David Salas és un professor amb èxit que no té la necessitat d’investigar, són les circumstàncies les que l’empenyen a buscar una aventura. Javier Sierra busca qualsevol excusa per anar de viatge a investigar.
Treballa en la pròxima novel·la?
Un escriptor sempre està treballant. Sempre va preparat per apuntar anotacions perquè, en definitiva, un escriptor és la seva mirada, és la capacitat de mirar la realitat i de com construeixes la novel·la.
El comparen amb Dan Brown, però quines diferències hi ha entre ell i vostè?
Dan Brown escriu novel·les amb la intenció d’entretenir i poc més; en canvi jo escric novel·les amb la intenció d’entretenir i d’il·luminar, com a propòsit més transcendent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA