Música

Mazoni, millor disc gironí de l’any

El bisbalenc encapçala la llista feta amb els vots d’una trentena de professionals del sector, i el segon lloc és per a TGA, la banda del també bisbalenc Genís Bou

Els dos discos més votats han estat editats pel segell Bankrobber

Carn, os i tot inclòs, l’últim àlbum del músic bisbalenc Jaume Pla, més conegut com Mazoni, ha estat elegit com a millor disc gironí del 2017 a través d’una votació en què han participat una trentena de persones vinculades a l’escena musical de les comarques gironines, bàsicament directors de festivals, programadors de concerts, responsables d’equipaments culturals, entitats i segells discogràfics, periodistes i activistes diversos. Cada votant ha triat cinc discos entre el mig centenar de treballs publicats el 2017 per músics de les comarques gironines, atorgant entre 1 i 5 punts a cada obra seleccionada. Per començar, un aclariment: què es considera un “disc gironí”? Bàsicament, aquell gravat per un artista nascut o vinculat a les comarques gironines, o per un grup en què el líder o una part important dels seus components siguin d’aquí. Un parell d’exemples: The Gramophone Allstars Big Band és una formació molt àmplia, amb músics d’origen ben divers, però el seu líder, Genís Bou, és bisbalenc; Els Amics de les Arts és un grup no nascut en terres gironines, però dos dels seus quatre components són de Vidreres i Banyoles i la formació té forts vincles amb Girona.

El resultat de la votació mostra el bon estat creatiu de l’escena bisbalenca: Mazoni i The Gramophone Allstars Big Band encapçalen la llista, amb dos discos excel·lents editats també per un segell d’arrels bisbalenques, Bankrobber. El poder empordanès continua amb el segon treball del duet Cala Vento, Fruto panorama, i tot seguit arriba el millor disc d’Els Amics de les Arts, Un estrany poder. Una de les grans sorpreses de l’any ha estat el debut del cantant gironí David Mauricio, Ocells perduts, un disc que mereix molta més repercussió de la que ha tingut fins ara.

Després arriben dues apostes segures, els últims treballs de Txarango i Sílvia Pérez Cruz, i un altre fenomen: l’actualització del so de la cobla que proposa Biflats en el seu impetuós debut. En la llista apareixen onze discos, i no els deu previstos inicialment, perquè hi ha hagut un empat: la 9a posició queda compartida entre dos EP que s’acosten de manera ben diferent a la música negra, des del sofisticat R&B de Gaspar fins al potent soul-rock de Bigblack Rhino. Tanquen aquest rànquing els Howlin’ Dogs, amb una segona entrega de work songs centenàries posades al dia. Els altres quaranta discos que apareixen al costat dels més votats no hi surten en cap ordre determinat, ni reflecteixen el resultat de les votacions. Hora de Joglar, Miquel Abras, Xavier Calvet, Joanjo Bosk i Sara Terraza són altres noms que han quedat força destacats en la votació.

Aquesta iniciativa, que El Punt Avui ha dut a terme amb el suport logístic d’Alter Sinergies, es vol repetir i potenciar en pròximes edicions, no per crear rivalitats, sinó per mostrar la gran creativitat musical que existeix a les comarques gironines i també per reivindicar el disc com a obra de referència, a pesar de la seva crisi en l’aspecte comercial. Molts d’aquests discos han passat gairebé desapercebuts i no hauria de ser així.

Tots els participants en la votació

La llista dels millors discos gironins del 2017 ha estat confeccionada a partir de les votacions realitzades per les següents persones: Albert Mallol (Festival de la Porta Ferrada), Xavi Pascual (Promo Arts, festivals Strenes, Acústica i Sons del Món), Ramon Moreno (Beatles Weekend), Jordi Novell (Enderrock), Fran Arnau (Link Produccions, festival Ítaca), Jordi Puig (U98 Music), Carles Pujol (Tramuntana TV), Albert Riera (Saltamarges), Xebi S.F. (Festival Neu!), Alícia Martínez (Orella Activa), Alexandre Nunes de Oliveira (Magic Room), Dídac Romagós (Ràdio Vilablareix), Marc C. Griso (Urban Culture Studios), David Ibáñez (Fira Mediterrània), Aniol Casadevall i Dani Ortiz (Espai Marfà), Josep Quintana (A4, Rosalita Records, festival Elmini), Xavier Masó (Programació musical de Temporada Alta, Milestone Project), Marc Isern (Vibra Comunicació), Pau Marquès (Festivals Black Music, Girona A Cappella i Emergent), Jordi Planagumà (Fundació Casa de la Música), Xavi Fortuny, Glòria Castellví i Pitu Masdevall (RGB), Quim Marcé (La Mirona, Teatre de Bescanó), equip de Radiofree Sessions (Ràdio Sant Gregori), Pau Planas i Rocío Rodríguez (La Tornada), Francesc Viladiu (Alter Sinergies, festival (a)phònica), i Gemma Busquets i Xavier Castillón (El Punt Avui).

Per a pròximes edicions es vol ampliar aquesta llista –i fer-la més paritària– perquè sigui al màxim de representativa del sector musical gironí, i el resultat de la votació acabi sent una referència per als amants de la música i, evidentment, dels discos.

Altres llistes, altres visions

X.C

Les llistes dels millors discos de l’any són tota una tradició d’aquestes dates i molts mitjans especialitzats en fan la seva. Una de les més referencials de l’estat de la música a Catalunya és la de la revista Enderrock, encapçalada aquest any per Mishima i el seu Ara i res, que els crítics de la publicació han considerat el millor disc de l’any i també el millor disc de pop-rock. Enderrock també ha concedit altres guardons a Els Amics de les Arts (millor artista), Maria Arnal i Marcel Bagés (millor disc de cançó d’autor), Núria Graham (millor disc en llengua no catalana), Kepa Junkera (millor disc de folk) i La Folie (millor artista revelació). En la llista dels 50 millors discos del 2017, segons Enderrock, hi ha també Els Amics de les Arts (2a posició), Txarango (12a), Mazoni (15a), Sílvia Pérez Cruz (20a), Hora de Joglar (34a), Mariona Aupí (46a) i David Mauricio (50a posició), completant la representació gironina. El 9 de gener Enderrock obrirà al seu web la votació popular, i el dijous 8 de març l’Auditori de Girona serà el marc per segon any consecutiu de la vintena edició de la gala dels premis Enderrock.

Maria Arnal i Marcel Bagés també encapçalen la llista dels millors discos estatals de la revista Mondosonoro, en la qual Cala Vento ocupa el 8è lloc. Hi ha més presència gironina en les llistes que la revista gratuïta dedica a diferents estils: Txarango (3r lloc) i Sílvia Pérez Cruz (6è), a la llista de world music; Xavier Calvet (9è), a la d’americana i folk, i Mendra (7è) i Anchord (8è), dos grups del segell Saltamarges, apareixen al rànquing de punk i hardcore.

Efe Eme obre la seva llista amb José Ignacio Lapido, Josele Santiago i Vetusta Morla, i situa Vestida de nit, de Sílvia Pérez Cruz, en la 18a posició. L’últim disc de la cantant palafrugellenca també ha estat destacat pels crítics del suplement Babelia, d’El País. I el web Jenesaispop.com, que fa conviure a la seva llista discos estatals i internacionals, situa el de Cala Vento en el 24è lloc, per sobre de Los Planetas, Björk i Katy Perry.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda