Lletres

patrimoni històric

novetat editorial

Pilarín als Quatre Gats

La popular il·lustradora dedica un llibre a la història de la mítica taverna, cau de la bohèmia artística del tombant de segle, que acaba de complir els 120 anys

Dins de la taverna dels Quatre Gats, el mític establiment que va obrir les portes el 1897, van pul·lular tots els personatges de la bohèmia artística barcelonina, però també un munt d’infants fascinats per les funcions de putxinel·lis que anaven a càrrec del titellaire Julio Pi i que s’anunciaven amb cartells del pintor Ramon Casas. Ahir, la mainada va tornar a omplir el local per assistir a la presentació d’una nova Petita història (editorial Mediterrània) il·lustrada per Pilarín Bayés, en aquesta ocasió dedicada a la Casa Martí, de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, o millor dit als baixos d’aquest singular edifici, el cau que l’agitador Pere Romeu va pensar per modernitzar Barcelona tot replicant l’ambient de Le chat noir de París.

El llibre, amb textos de Begoña García, ressegueix sintèticament una gran història, la dels Quatre Gats, que, superat un segle XX ple de vicissituds, avui continua i ha trobat el seu encaix en la ruta modernista de la capital catalana. Per als actuals propietaris de l’establiment, la família Ferré, que el va reobrir als vuitanta com a restaurant, no podien culminar millor el seu 120è aniversari que amb aquest regal que ahir van assaborir nens amb les seves famílies, custodiats per les mateixes parets on es van exhibir les primeres exposicions de Picasso. I a la infatigable Pilarín, aquest nou treball l’acosta una mica més a una xifra rodona de publicacions. Fins ara, n’ha fetes 950 i la seva il·lusió seria arribar a les 1.000. Per l’energia que transmet la popular ninotaire als 77 anys, amb molta probabilitat hi arribarà.

La presentació d’aquest llibre infantil va coincidir amb l’última edició de L’hora del conte solidari que ha promogut el restaurant durant tot l’any del seu aniversari. Diverses personalitats convidades han fet una lectura d’un conte que els va marcar la infantesa. Els beneficis de totes aquestes jornades es destinen a la Fundació Comtal de Barcelona, que treballa amb nens i joves en situació vulnerable del nucli antic de la ciutat.

Un tàndem amb la xef Carme Ruscalleda

Carme Ruscalleda fa tàndem amb Pilarín Bayés per publicar el seu receptari més complet. Es tracta de La màgia de la cuina (Bridge), un llibre pensat per cuinar amb els més menuts de la família. El volum inclou una introducció didàctica als aliments, la nutrició i la salut i també ofereix un repàs a les diferents cultures culinàries del món. Una de les particularitats del llibre és que agrupa les receptes –fins a 280– segons les diferents formes de coure els aliments: bullits, fregits, a la brasa i a la planxa, saltats, estofats… Cada apartat, il·lustrat amb els característics dibuixos de Pilarín Bayés, afegeix consells i trucs. En l’apartat dels fregits, per exemple, Ruscalleda ensenya a fer des d’un senzill ou ferrat fins a tempura. No podia faltar un apartat de salses i un altre de postres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona