cultura

festival de novel·la negra

Qui té por del 13?

El festival de novel·la negra de Barcelona, BCNegra, arriba a la 13a edició mantenint el bon nivell, amb diverses novetats i la participació de 106 autors

El festival, amb un programa molt ambiciós, durarà set dies, del 29 de gener al 4 de febrer

La primera novetat de la 13a edició de BCNegra és l’estrena com a comissari de Carlos Zanón. Poeta i novel·lista amb cada cop més èxit, agafa el relleu del fundador del festival, Paco Camarasa. Zanón va dedicar els primers i merescuts agraïments a Camarasa i a l’equip de l’Institut de Cultura de Barcelona.

L’aula de la Reial Acadèmia de Medicina, morbosament atractiva, però incòmoda i freda –el contrari del que asseguren que serà el festival–, va ser el marc ahir d’una roda de premsa en què es va practicar una dissecció superficial i neta del festival, que durarà set dies justos (l’any passat en va durar deu), del 29 de gener al 4 de febrer. El programa és tan ambiciós que ni els més supersticiosos (pel 13) s’hi podran resistir.

“Hem mirat de no fer malbé el que ja funcionava”, va declarar Zanón. Això no ha impedit afegir-hi tot de substancioses novetats. “La idea és que el festival sigui com un llibre. La manera de fer-ho és que tingui un leitmotiv, i hem triat el concepte Gos petit mossega, que fa referència a l’assetjament.”

Hi haurà tres taules rodones sobre l’assetjament: a l’escola, de gènere i a les xarxes socials. En aquest sentit també ha treballat Natalia Zaratiegui a l’hora de dissenyar els cartells, punts de llibre i el llibret del programa. Zaratiegui s’ha inspirat en l’expressionisme alemany i hi ha afegit tot d’autors i personatges dibuixats. “Volia evitar la imatge del detectiu amb barret i pistola que salva la noia guapa de torn. El repte de treballar amb la temàtica de l’assetjament m’ha dut a una ciutat angulosa, incòmoda, plena d’ulls que vigilen”, va detallar la dissenyadora.

Més pressupost

La nòmina d’autors convidats arriba als 106. I el pressupost és de 162.000 euros, 20.000 més que l’any passat. Els autors de fora de Barcelona ara compartiran hotel. “En ciutats grans com Barcelona, si cadascú va a un hotel, és fàcil que es dispersin. Si al llarg de la setmana comparteixen hotel, si volen també es podran dispersar, però els empenyem a interaccionar”, va explicar Zanón. Una tertúlia, de matinada i al bar de l’hotel, entre James Ellroy (que rebrà el premi Pepe Carvalho el dijous 1 de febrer), Don Winslow, Louise Penny, Alexis Ravelo, Claudia Piñeiro i Massimo Carlotto, és per vendre entrades. [Amb més de 100 autors, les alineacions d’equips titulars són variadíssimes; que cadascú faci la seva.]

A més d’aquests autors, n’hi ha molts altres que no compartiran hotel, però hi seran: Andreu Martín, Teresa Solana, Guillem Frontera, Núria Cadenas, Víctor del Árbol, Marc Pastor, Julián Ibáñez, Leonardo Padura, Ernesto Mallo, Anna-Maria Villalonga...

Més novetats. “Ens hem esforçat perquè sigui un festival molt literari, per atreure lectors que no ho solen ser del gènere. Hi haurà una tria de tres elements: un autor, un personatge i un llibre, als quals dedicarem tres xerrades”, va explicar Zanón. Els triats de l’any, respectivament, són: Jean-Patrick Manchette, Ripley i Arte salvaje. Una biografía de Jim Thompson.

Per primer cop s’hi inclou la poesia, amb un recital que explorarà la part més fosca d’autors com ara Estellés, Fonollosa, Vinyoli, Plath, Gil de Biedma... També hi haurà música, amb Dani Nel·lo i la Barcelona Big Blues Band, que actuen en la festa inaugural del dia 29 a l’Apolo.

El còmic tindrà més protagonisme, amb la mostra Jordi Bernet, fos a negre, que s’inaugurarà a la biblioteca Fuster amb una tertúlia sobre la novel·la gràfica negra. I també hi haurà la BCNegra Comic Party, una festa a la Damm amb il·lustradors dibuixant en directe.

Manuel de Pedrolo i Jaume Fuster tindran protagonisme pels cent anys del naixement del primer i vint de la mort del segon, a més de ser autors del gènere. També tindrà més rellevància el cinema, perquè un dels nous espais és el cinema Aribau, on es projectarà cinema (gratis, com tot al festival), i també es faran les xerrades i entrevistes en què es preveu més públic. “Pensant en la gent de fora de Barcelona, que pugui venir el cap de setmana, un dels espais nous serà la presó Model, on el diumenge 4 de febrer es faran diversos actes”, va avançar Zanón.

Ens agradaria recomanar molts més actes i detallar els participants, espais, dates i horaris. No patiu, els trobareu tots a http://lameva.barcelona. cat/bcnegra/



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA