Teatre

Cultura

Goldoni operístic

El TNC no afluixa en la línia lírica, amb bones mostres de veïnatge de l’Auditori. Avui, i només fins dissabte a la Sala Gran, es representa l’òpera Lo speziale (1768), amb música de Joseph Haydn i llibret de Carlo Goldoni. És l’espai idoni per a Jordi Tort, director general de L’Auditori, i també per a Xavier Albertí, director artístic del TNC. Han descobert que la Sala Gran té bona sonoritat per a la lírica. La relació entre el TNC i L’Auditori continuarà les temporades vinents amb la recuperació de patrimoni operístic autòcton del segles XVIII i XIX, com ara el de Ramon Carnicer, contemporani de Rossini, que no té cabuda al Liceu.

Es tracta d’una comèdia operística en què una noia prova de desempallegar-se del seu tutor amb el matrimoni que més l’atrau, obviant el candidat que aconsella el farmacèutic. L’OBC actua en un format de cambra i sota la direcció de Jan Willem de Vriend, que celebrava ahir el bon humor que comporta afrontar les partitures de Haydn. Amb Eva Buchmann han optat per triar-ne la versió italiana(es va poder veure una versió alemanya als anys cinquanta a Barcelona) i forçar l’estètica, convertint la farmàcia en un establiment ambulant dins d’un Cinquecento. L’objectiu del tutor és poder viatjar, però el vehicle sempre està espatllat i gairebé mai surten de Venècia. El vehicle va desplegant i ocupant el seu entorn d’una manera lúdica que sorprendrà l’espectador. Els músics de corda de l’OBC també estan dalt de l’escena, tot i que no intervenen en l’acció dramàtica.Haydn va ser l’únic compositor d’òpera que va saber atrapar el teatre que bevia de la commedia dell’artede Goldoni per a la lírica. Tots dos van firmar Il mondo della luna (1777).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia