Art

AGIT BAQUÉ

IMPULSORA DE L’ESPAI CULTURAL LA DESTIL·LERIA DE MATARÓ

“Som un espai cèntric que dona molt joc i on passen mil coses”

Va deixar enrere la feina de recursos humans en una multinacional per iniciar la seva aventura: obrir un espai cultural a la seva ciutat. A l’estiu farà cinc anys que va inaugurar la Destil·leria

Una antiga destil·leria reconvertida i plena d’art.
Quan vaig pensar en el que volia fer va ser pensant en aquest espai de can Martínez que coneixia tot i estar tancat. Era perfecte per englobar la galeria d’art, la zona dels tallers i l’espai accessible per a persones discapacitades. La galeria ocupa el que era l’antiga botiga i el magatzem i la destil·leria són els espais dels tallers i de creació.
Un racó industrial amagat. Sap quin licor s’hi feia?
Sí, un licor que es deia l’Aranya, altres destil·lats però també elaboraven orxata. Tot això ho sé perquè els veïns m’ho han anat explicant i per fotos antigues.
Va costar rehabilitar l’espai?
Es van fer moltes reformes però sempre respectant l’estructura industrial i el pati interior, que ens dona molt de joc per fer festes, concerts i xerrades. Tot els espais es lloguen i parlem de 500 m², al mig de Mataró, que ens donen molt joc i on passen mil coses.
Una galeria d’art únicament hauria estat viable?
Costaria molt. Tenia clar que unir els tres negocis donaria moviment a l’espai i que la gent entraria a la galeria per conèixer artistes i el que fan. Les galeries d’art espanten, costa entrar-hi. M’agrada veure com els nens que venen als tallers de percussió s’aturen per veure el que hi ha penjat a les parets.
Normalitzar el que per ara és excepcional.
És un pas a pas. S’ha de canviar la mentalitat, la manera de pensar sobre l’art. No hi ha gaire cultura ni coneixement. Des de les escoles tampoc s’ajuda per deixar temps perquè els nens descobreixin un quadre.
Els visiten escoles?
Estem perfilant un projecte de gestions culturals de formació per a escoles i estem molt engrescats. Ells poden venir a visitar els tallers però també nosaltres hi anem a fer formació o les extraescolars que ens demanen. Això ho podem fer perquè treballem amb molts artistes i trobem la persona per explicar qualsevol projecte artístic.
Amb quins criteris escull els artistes que exposen?
Treballem per temporades i tot el que es presenta aquí ho han treballat pensant en la Destil·leria. Des del primer any he tingut molta sort amb els artistes perquè han cregut en el projecte. El criteri és la qualitat, tant li fa la tècnica o si vens més o menys. Tenim escultors, fotògrafs o pintors.
En moments de crisi es ven?
Quan vaig obrir, el pilar del negoci eren els tallers, però ara la galeria s’ha fet un lloc. Sí que es ven perquè som sincers amb el que fem. Es pot gaudir d’una peça a un preu assequible.
Ara què tenen exposat?
S’exposen gravats i tens un Ràfols Casamada o un Guinovart que pots gaudir a casa per 240 euros. Sí que hi ha artistes que els agraden peces grans i tenim clar que costen més de vendre, però ens agrada tenir l’oportunitat de compartir-ho.
La galeria s’ha fet un nom.
No sé si perquè som els únics hem estat ben acollits i la gent vol exposar aquí. Sempre hi ha hagut gent de fora perquè els d’aquí ja ens coneixem tots bastant. Els artistes fan monogràfics o anem a visitar els seus tallers i els aproximem al públic.

I munten viatges artístics.

Ho fem quan veiem exposicions a prop que valen la pena. Fem una escapada i abans fem la prèvia del que anirem a veure. Els Amics de la Destil·leria participen en aquestes i d’altres activitats amb certs avantatges.
La Destil·leria té un fons propi.
Sí, tenim obres, però també els clients que s’assessoren i prefereixen conèixer abans l’artista hi ha un seguiment de l’obra que volen comprar.
Què és el que es ven més?
A Mataró sempre agrada tenir obres d’artistes de renom de la ciutat. Això es manté i quan tenim artistes de fora es nota.
Han exposat tots els locals?
D’alguna manera o altra sí, perquè han estat presents a través de les exposicions col·lectives. En Perecoll exposarà l’any vinent. Tampoc hi ha gaires exposicions individuals a l’any. Nomes en són sis o set, perquè volem que després d’un any de preparar el treball hi estiguin com a mínim cinc setmanes, per respecte. A part dels quadres que pinten treballem amb persones i ens hem d’entendre.
Tenen al cap nous projectes?
Estem enllestint un calendari per a Mercabarna on es crearà una obra amb les fruites i verdures del mes que toca. Una manera original de donar a conèixer els artistes del Maresme.
Amb quin equip compta?
Tots els professors, un equip de comunicació extern i la Teresa Pera, que des del minut zero em guia en el món de l’art. Tinc clar que on no arribo jo hi haurà algú al meu costat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda