Música

música

premis enderrock

Els Enderrock criden i canten a les llibertats

Txarango van ser els grans triomfadors dels premis lliurats ahir a Girona, en un acte ple de clams contra la censura i a favor dels presos polítics i de les dones

Roba Estesa va obrir l’acte amb un ‘Cant de lluita’ interpretat amb una vintena de veus femenines

Com ja estava més o menys previst, Txarango va ser ahir a la nit el gran triomfador, amb quatre guardons populars, dels premis Enderrock 2018-XX Premis de la Música Catalana. Tant els premis de la votació popular com els de la crítica van ser lliurats –tots per dones– a l’Auditori de Girona, en un acte molt reivindicatiu, al qual va assistir el president del Parlament, Roger Torrent: com va dir el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, “la música és la banda sonora i retrata la realitat del país”. I va citar l’escriptora Maria-Mercè Marçal quan va dir: “La situació ens obliga a ser tres voltes rebels, per haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida.” L’acte es va introduir, per tant, amb aquest clam a favor de la llibertat d’expressió, de la visualització de les veus femenines en les hores prèvies a la jornada del 8 de març, i en solidaritat amb els presos polítics i els exiliats. “No callarem”, va afegir Gendrau, perquè “el sector musical no es taparà la boca davant dels atacs a la llibertat d’expressió i la democràcia, ni tampoc davant la manca de paritat i igualtat d’oportunitats”.

De fet, la gala es va obrir amb l’estrena de la cançó Cant de lluita, de Roba Estesa, que aquest sextet de dones va interpretar acompanyat per una vintena de veus femenines de l’escena catalana: Judit Neddermann, Paula Giberga (La Folie), Maria Arnal, Gemma Humet, Eva Fernández, Laura Simó, Ivette Nadal, Macedònia (Anna Cascos, Carlota Arrey, Gina Santaló, Noa Massaoutie i Mar Blanch), Núria Feliu, Joana Pol (Donallop), The Sey Sisters (Edna Sey, Yolanda Sey i Kathy Sey) i Les Anxovetes (Tona Garafot, Montse Ferrermoner i Marta Pérez).

Durant l’acte es van alternar les actuacions amb el lliurament dels premis. Pel que fa a la votació popular, el resultat de la qual es va donar a conèixer tot just ahir, Txarango va rebre els premis al millor artista, el millor artista en directe, el millor disc de pop-rock (El cor de la terra) i la millor cançó de pop-rock (Una lluna a l’aigua); Love of Lesbian va aconseguir el premi al millor artista en llengua no catalana; el grup tarragoní Porto Bello, el premi al millor artista revelació; Joan Rovira, el de millor disc de cançó d’autor (Encara tenim temps); Ebri Knight, el de millor disc de folk (Cridarem foc!); Manu Guix, el de millor cançó d’autor (Després de tot); Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, el de millor cançó de folk (No tinc diners), i Oriol Roca Trio, el premi al millor disc de jazz (Mar).

La SCCC torna a guanyar

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya va tornar a guanyar ahir el premi al millor disc de música clàssica, per segon any consecutiu, en aquest cas per Cançó d’amor i de guerra. El palmarès de la votació popular es va completar amb el premi al millor disc per a públic familiar, que va rebre Macedònia per Estic contenta!; el premi al millor videoclip, que va ser per al grup valencià Zoo, per El cap per avall, i el guardó a la millor sala de concerts, que va premiar Lo Submarino, de Reus. També es van lliurar l’Enderrock d’honor a Lluís Llach, que el va agrair en un vídeo des del Senegal i va ser recollit per la seva guitarrista, Laura Almerich; l’Enderrock a la trajectòria, per a Sau i Pep Sala; l’Enderrock Estrella, per a iCat, i el premi Joan Trayter, per al productor Marc Martín.

Grans ovacions per a Txell Bonet i per a Valtonyc en la seva primera actuació després de la sentència

Tres dels moments més emotius de la gala dels premis Enderrock van ser la intervenció de Txell Bonet, companya de Jordi Cuixart, que va lliurar el premi a Llach; la primera actuació de Sau30, la formació que celebra el trentè aniversari del grup osonenc, i també la primera actuació del raper mallorquí Valtonyc després d’haver estat condemnat a 3 anys i 6 mesos de presó. Valtonyc es va emportar una de les grans ovacions de la nit i, d’aquesta manera, va rebre també el suport solidari de tot el sector musical català en defensa dels drets de llibertat d’expressió i de creació artística.

La gala dels Enderrock, presentada com ja és habitual per Xuriguera i Faixedas, també va incloure altres actuacions exclusives: Els Catarres van presentar el tema Fins que arribi l’alba, del seu nou disc, Tots els meus principis; Roger Mas va cantar amb Núria Graham la cançó Jordi, del nou disc del cantautor solsoní, Parnàs, i la cantant maresmenca Judit Neddermann va estrenar No volem més cops del disc Nua. A més, Ferran Palau i El Petit de Cal Eril van interpretar Flor espinada i Som transparents, respectivament, i els barcelonins Mishima –premis Enderrock de la crítica al millor disc de l’any i al millor disc de pop-rock– van posar la banda sonora a l’obituari que va recordar els artistes desapareguts durant l’últim any, amb la cançó Qui més estima. El punt final festiu a l’acte de lliurament dels XX Premis de la Música Catalana el va posar La Pegatina amb Eh, madame, la cançó en català d’estrena del seu sisè àlbum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE