Lletres

cultura

50è aniversari

Fages, universal

El 50è aniversari de la mort de l’escriptor figuerenc Carles Fages de Climent es commemora amb un any ple d’iniciatives per situar-lo en el cànon literari català

Durant el 2018 es publicaran diversos llibres inèdits de Fages i altres obres sobre l’autor

“La figura de Carles Fages de Climent (Figueres, 1902-1968), poeta, narrador, dramaturg, articulista i traductor empordanès, és un dels actius de les lletres catalanes que encara necessita ser reivindicat, per la seva qualitat, malauradament poc coneguda i reconeguda”. Així comença el text de presentació de l’Any Carles Fages de Climent , que aprofita la commemoració del 50è aniversari de la seva mort per situar la seva figura i la seva obra “en el cànon literari català del segle XX”. L’Any Carles Fages de Climent es va presentar ahir al Palau Marc de Barcelona, seu del Departament de Cultura, en un acte en què van participar els alcaldes de Figueres i Castelló d’Empúries, Marta Felip i Salvi Güell, respectivament; el comissari del programa commemoratiu, Jordi Canet, i Mariàngela Vilallonga, directora de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada-Carles Fages de Climent i membre de la junta de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), que va remarcar que “els llocs literaris de Fages de Climent, seguint l’exemple de Virgili, són Figueres (on va néixer i morir) i Castelló d’Empúries (on és enterrat)”. Però Vilallonga també va afegir que una de les prioritats de l’Any Fages és “donar a conèixer l’escriptor més enllà de l’Empordà”. Per tant, la commemoració es vol estendre al llarg d’aquest any a tot el territori català.

Jordi Canet, comissari de l’Any Fages, és des del 2013 el coordinador tècnic del Projecte i la Comissió Carles Fages de Climent, formada pels ajuntaments de Figueres i Castelló, la Càtedra de Patrimoni Literari, la Diputació de Girona, l’editorial Brau i el nét de l’escriptor, Carles Fages i Torrents, amb la col·laboració de la Generalitat. Canet va destacar la gran quantitat d’inèdits que es conserven de l’autor i va remarcar que “publicar-los és un dels objectius de l’Any Fages”. També s’han previst iniciatives per difondre la figura i l’obra de Fages de Climent en els cercles acadèmics, en l’àmbit escolar i entre el públic en general, i se’n farà promoció en els mitjans de comunicació, les xarxes socials i les plataformes literàries digitals.

Entre els actes previstos, hi ha la inauguració, el 6 d’abril, d’una placa de nova senyalització patrimonial d’Empuriabrava al bust escultòric Carles Fages de Climent, realitzat per l’artista Jordi Ametlla el 2003, i les presentacions del llibre de teatre inèdit La capsa de música, de Fages de Climent, amb Joan Ferrerós com a curador, que tindran lloc el 24 de març a Castelló i el 27 de març a Figueres. Durant el 2018 també està prevista la publicació d’altres llibres de Fages –Poesia culta i religiosa, L’Empordà costaner de Fages de Climent– o sobre Fages: Carles Fages de Climent i Salvador Dalí, de Josep Playà, i la seva correspondència, en una edició de Brau, a cura de Jordi Canet. La ILC destina 35.000 euros a l’Any Fages, als quals se sumen els 30.000 de l’Ajuntament de Castelló i els 20.000 de l’Ajuntament de Figueres. La imatge gràfica de l’Any Fages de Climent s’ha creat a partir d’un retrat seu realitzat per Joan Cos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona