cultura

Carles Ribera i Pere Bosch

Director i director adjunt de 'La República'

“Volem ser referents de la Catalunya republicana”

El nom de la capçalera marca el to, però pretenem fer un setmanari que presti atenció a qualsevol tema d’interès general

Una quinzena de periodistes amb anys d’experiència en la professió estan preparant des de fa unes setmanes la sortida del setmanari La República, publicació que arribarà als quioscos amb el número 0 el dissabte 28 d’abril i que es distribuirà amb El Punt Avui el diumenge 29. El projecte periodístic, que impulsa la societat limitada laboral Maig 2011, està dirigit per Carles Ribera, i Pere Bosch n’és el director adjunt.

Com sorgeix la idea i la motivació de fer La República?
C.R.: Catalunya no és, encara, una república, però hi ha una Catalunya republicana formada per més de dos milions de ciutadans que se senten còmodes amb aquest concepte. La República vol ser un punt de referència per a aquesta Catalunya que ha interioritzat el republicanisme amb normalitat, en un sentit polític i sobretot cívic. En molts països hi ha diaris i revistes que porten aquest nom amb tota naturalitat. Per què no a Catalunya?
L’escenari de crisi en els mitjans els darrers anys no els produeix cert vertigen?
C.R.: La premsa en format paper està en declivi almenys des dels anys noranta, però cal no confondre declivi amb obsolescència. La màquina d’escriure està obsoleta perquè l’ordinador fa millor la mateixa funció. La premsa en paper està en declivi perquè té competència d’altres suports informatius, però el format paper no només té vida encara per uns quants anys, sinó que, analitzant el mercat periodístic, encara avui és el que genera més negoci comparat amb la premsa digital. Sortir en paper té riscos i som agosarats, però no suïcides.
P.B.: Hi ha crisi, però si s’ofereix un producte innovador, rigorós i atractiu, creiem que hi té cabuda. El concepte de república té una triple accepció: compromís amb el país, contraposició amb la monarquia i sentit ampli de sobirania en qualsevol àmbit, com ara fiscal o energètic. I això abasta un públic molt ampli.
Com afronten aquest repte personal i amb quin equip?
C.R.: Personalment, després de 25 anys fent informació diària i de dos anys fora del periodisme, passar al ritme setmanal és un repte interessant per elaborar informació més reposada. Som un equip vinculat a El Punt Avui durant molts anys, acostumats a trepitjar el carrer i, per cert, amb una clara majoria de dones. Volem aconseguir també com a mínim la paritat de gènere en l’apartat d’articulistes externs, especialment d’opinió.
Quin estil trobarà el lector de La República?
C.R.: El nom de la capçalera naturalment marca el to ideològic, però pretenem fer un setmanari parant atenció a qualsevol tema d’interès general. Intentarem fer un periodisme de fons i compromès. Amb rigor, però sense manies; amb responsabilitat, però sense por.
L’opinió serà diversa i essencial en aquest nou producte?
P.B.: La idea és tenir-hi persones de sensibilitats diverses i en diferents canals.
Com i amb quin registre tractaran els diversos temes proposats cada setmana?
C.R.: Apostarem per un gran tema treballat i extens, amb un tractament específic. El gènere del reportatge també hi serà molt present, tant en l’àmbit nacional com en el social i l’internacional. Hi haurà entrevistes en profunditat.
P.B.: També apostarem per seccions innovadores, com ara La República Jove, destinada inicialment a un públic concret. Explicarem un tema, com ara el Brexit o el Maig del 68, d’una manera visual i entenedora.
Quines fórmules tenen previstes per arribar a la gent?
C.R.: La participació del lector serà un dels aspectes clau. Volem fomentar-la i, per això, farem quatre propostes en el web. Volem fer que La República sigui de proximitat.

Perfils

Dos periodistes i historiadors amb experiència

Carles Ribera Rustullet (Girona, 1968) és llicenciat en història i periodista. Es va incorporar a El Punt l’any 1990. El 2010 va ser nomenat subdirector de l’Avui, i el 2011, vicedirector d’El Punt Avui. Els dos darrers anys ha estat cap de gabinet de les conselleries de Cultura i Empresa i Coneixement de la Generalitat, amb el conseller Santi Vila. Entre els llibres que ha escrit, hi ha l’edició actualitzada del llibre de Carles Puigdemont Cata... què?. Pere Bosch Cuenca (Banyoles, 1966) també és historiador i periodista, i també va entrar a El Punt el 1990. Va ser alcalde de Banyoles i també diputat al Parlament. Ha escrit diversos llibres sobre sindicalisme agrari i història de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona