cultura

COMUNICACIÓ

La República participativa

El nou setmanari, que surt el 28 d’abril, aposta per obrir espais de participació ciutadana i també a professionals

L’arribada del setmanari La República al quiosc va precedida d’una campanya que té per objectiu fomentar la proximitat amb els futurs lectors i subscriptors i obrir a la participació de la ciutadania la construcció i la promoció de la publicació, que arribarà al quiosc el dia 28 d’abril amb un número 0 i que iniciarà la seva singladura com a setmanari a partir del 26 de maig. Les diverses iniciatives que es posaran en marxa en els pròxims dies van des de l’obertura a la col·laboració professional en alguns aspectes del disseny fins a la presentació de La República pel país a petició d’entitats i col·lectius interessats a conèixer més detalls sobre aquest projecte periodístic.

1.

Vols que et vinguem a presentar La República?

Tot i que el procés de naixement del setmanari s’anirà desgranant de manera periòdica d’aquí a la sortida del número 0 –una informació que estarà disponible en el lloc web de La República (www.lrp.cat)–, la voluntat dels impulsors d’aquesta iniciativa periodística és acostar-la al màxim a les persones interessades a conèixer més detalls sobre el projecte. Amb aquest objectiu, es desplegarà una campanya de presentacions pel territori a partir del mes d’abril que no s’aturarà amb la sortida del primer número de la publicació, sinó que es mantindrà durant els primers mesos de vida del setmanari. Tanmateix, La República no organitzarà presentacions, sinó que es posarà a disposició de les associacions, entitats i organitzacions cíviques, polítiques i socials que hi tinguin interès i es desplaçarà a la seva població o barri per tal de participar en un acte públic de presentació. Així doncs, els col·lectius interessats a organitzar un acte de presentació de La República han d’enviar una petició a l’adreça [email protected] i l’equip periodístic s’hi posarà en contacte per acordar una data en el calendari.

2.

Vols dissenyar la portada de La República?

En el món del periodisme, la portada sempre revela l’esperit d’una publicació, visual i ideològic. La República vol que aquest esperit de la primera pàgina transmeti la pluralitat que es buscarà en les pàgines interiors. Per això s’aposta per obrir el disseny de les portades a professionals que hi estiguin disposats. Els interessats a confeccionar una portada de La República poden enviar el seu portafolis a [email protected], i des de la redacció del setmanari es valoraran tots els currículums rebuts per tal de seleccionar els aspirants.

3.

Vols fer l’acudit de La República?

L’humorisme gràfic català té noms que han marcat època i vinyetes que han estat senyes d’identitat de molts mitjans i en algunes ocasions han superat en popularitat la mateixa capçalera que els donava cabuda. Actualment, en el panorama periodístic del país, hi ha grans firmes que sintetitzen i molt sovint editorialitzen sobre l’actualitat d’una manera incisiva. Això no obstant, una publicació nova també ha de ser una plataforma per a nous valors en aquest gènere. Amb aquest objectiu, els dibuixants que vulguin aspirar a fer l’acudit de La República, com en el cas dels dissenyadors que aspiren a fer-ne les portades, poden enviar el seu portafolis a l’adreça [email protected]. La República es compromet a estudiar tots els treballs rebuts amb la voluntat d’escollir un o diversos ninotaires que passin a convertir-se en part de l’equip de col·laboradors habituals del setmanari a partir del mes de maig, quan la publicació arribi als quioscos de manera habitual.

4.

Vols dissenyar la samarreta de La República?

La República vol ser una publicació per llegir i per lluir. Amb aquesta intenció, també es posa en marxa una campanya de marxandatge que començarà amb la comercialització de la samarreta de La República. Així doncs, amb l’única condició que contingui el logo de La República, el disseny d’aquesta peça s’obre a la ciutadania. Els interessats a proposar un disseny, com en els casos anteriors, només cal que facin arribar la seva proposta a [email protected]. Entre totes les propostes rebudes, se n’escollirà un model o diversos, que es posaran a la venda amb motiu de la sortida del setmanari.

5.

Vols ser protagonista de La República?

Per a la promoció de la revista, s’aniran posant en marxa diferents campanyes publicitàries amb suports i continguts diversos, que volen tenir la màxima participació ciutadana. Les persones interessades a sortir-hi, cal que enviïn les dades de contacte a [email protected]. L’equip de La República anirà contactant amb els voluntaris, si s’escau, en funció de les necessitats i la disponibilitat mostrada en cada cas.

6.

Vols tenir el carnet de La República?

La república encara no és una realitat a Catalunya com a forma d’organització política, però sí que vol ser una realitat mediàtica, i el nou setmanari té el compromís de contribuir-hi no només normalitzant un espai de trobada informatiu. A més, els subscriptors de la revista, tant en la versió digital com en l’edició en paper, rebran a casa el carnet de La República, que d’entrada els permetrà, en el cas dels subscriptors en paper, acudir al quiosc a recollir el seu exemplar cada dissabte, però que també vol ser una eina de consolidació de comunitat de lectors.

Les eines de participació es podrien anar ampliant en les pròximes setmanes. L’objectiu de La República és fer periodisme compromès per a lectors compromesos.

Preguntes freqüents sobre el projecte

Quan falta un mes i mig per a la sortida del número 0 del setmanari La República, hi ha un seguit de dades bàsiques que ja es coneixen:

Què és?

La República és una revista d’informació general setmanal que sortirà a la venda al quiosc els dissabtes i que es distribuirà els diumenges amb El Punt Avui.

Qui l’edita?

Està editada per Maig 2011, societat de responsabilitat limitada laboral (SLL) integrada per 60 socis, que també edita L’Esportiu de Catalunya i L’Econòmic.

Qui la fa?

Arrencarà amb una plantilla de 15 socis periodistes de Maig 2011, tots amb una dilatada trajectòria professional, desenvolupada majoritàriament a El Punt Avui.

Com serà?

Tindrà format tabloide, quadricromia i paper premsa, amb 64 pàgines.

Tindrà versió web?

Tindrà una versió digital de pagament (www.lrp.cat), fonamentalment amb els mateixos continguts que el setmanari.

Quin preu tindrà?

La revista en paper es vendrà al quiosc a 2 euros els dissabtes i a 2,50 amb El Punt Avui els diumenges.

Com m’hi subscric?

La subscripció a La República ja es pot formalitzar a www.lrp.cat, amb un preu de 12 euros en la versió digital i de 72 euros anuals en la versió paper (+digital).

Quan surt?

El 28 d’abril sortirà el número 0, i el 26 de maig començarà la sortida regular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia