Música

CULTURA

Una bresca de rumba

La Setmana de la Rumba creix i pren el nom de Rumbesca amb la intenció de ser aparador nacional i eina de suport per a la candidatura de la rumba a la Unesco

La candidatura de la rumba catalana com a patrimoni cultural immaterial de la Unesco és un rusc que no para de créixer gràcies a l’entusiasme d’un eixam d’artistes, entusiastes d’aquest gènere musical, personalitats de diferents àmbits i el suport d’un ampli sector del món acadèmic, cultural i polític. En aquest afany per oferir una bresca rica i ferma s’han endegat una sèrie d’accions i activitats, entre les quals destaca la reconversió de la Setmana de la Rumba en Rumbesca; una mutació lògica si es té en compte el seu creixement després de deu edicions d’èxit, celebrades conjuntament a Girona i Perpinyà.

D’aquesta manera, aquest festival de caràcter transfronterer i dirigit a un públic intergeneracional –escolars, joves, mitjana edat, públic familiar– esdevé una peça clau, com es va destacar ahir en la presentació pública celebrada al Centre d’Art Contemporani Bòlit de Girona, d’un gran projecte cultural de país que engloba la societat civil de l’euroregió Pirineus Mediterrània (Catalunya, Balears i Occitània) i que té com a objectiu l’aprovació de la candidatura per la Unesco.

Abans tindrà lloc la Rumbesca, un festival que té una vocació clarament territorial i que portarà la rumba a diferents barris de Girona (Taialà-Domeny-Germans Sàbat, Santa Eugènia, Vila-roja, Pla de Palau) i municipis propers com ara Quart, Sarrià de Ter i Sant Julià de Ramis. Per la inauguració, el 3 de maig s’ha programat un cinefòrum al Truffaut al voltant de Petitet (Rumba pa’ ti), documental de Carles Bosch sobre la rumba i la superació personal. També de caràcter educatiu, destaquen els tallers d’acordió diatònic, de caixa i guitarra rumbera per a infants (5 de maig); els balls populars amb concerts a càrrec de grups i músics com ara Jaleo y Pólvora, Mercado Negro (4 de maig, Centre Cívic Onyar); El Muchacho y Los Sobrinos, Joan Garriga & El Mariatxi Galàctic (4 de maig, al Centre Cívic Sant Julià de Ramis), i El Cigarrito de Después i Arrels de Gràcia (5 de maig, a Quart). I com a plat fort, el Rumbòdrom, que es muntarà al parc del Migdia el 5 de maig amb les actuacions de Txarly Brown, Meritxell Cardellach, Dos Pardalets, Orquestra Rumbesca i Girona Marxing Band.

“Jo hi dono suport”

L’acte de presentació del festival, que va tenir la presència de molts representants polítics i d’entitats socials i culturals, va servir també perquè l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el director de l’euroregió Pirineus Mediterrània, Xavier Bernard-Sans, s’adherissin a la campanya digital donant el seu suport a la rumba catalana només amb un clic al web www.candidaturarumba.eu , al qual s’estan incorporant continguts i vídeos de suport de gent diversa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA