Música

Abans i després de Mahler

L’OBC presenta el programa de la temporada 2018/19, que té el compositor austríac com a vertebrador del repertori simfònic i inclou una gran gira al Japó

“Mahler va predir la destrucció de la humanitat”, diu el director titular, Kazushi Ono

El director titular de l’OBC Kazushi Ono inaugurarà la temporada 2018/19 amb la Cinquena de Gustav Mahler i el Concert per a quatre trompes de Schumann. El concert tindrà lloc el 28 de setembre, i obrirà una temporada atapeïda de concerts i amb una gran gira pel Japó a l’horitzó: el juliol del 2019 hi oferiran 17 o 18 concerts durant un mes, en el marc de l’Olimpíada Cultura de Tòquio 2020. És la gira més important de la formació orquestral en anys, remarca Jordi Tort, gerent de L’Auditori i l’Orquestra.

La temporada 2018/19 tindrà el mestre Ono com a director titular per quarta temporada. Dirigirà vuit programes en què es podran escoltar dotze obres que no han estat mai interpretades per l’orquestra. No és casual que comenci amb la Cinquena de Mahler, segons explica el mateix director japonès: “M’agrada posar Mahler al centre del repertori de l’OBC, i a partir d’aquí posar-hi els que hi havia abans i els que van venir després.” Mahler serà l’eix vertebrador de la programació. Entre els seus antecedents romàntics, s’ha programat Beethoven, Schumann, Dvorák i Txaikovski, i dels seus continuadors, s’inclou Xostakòvitx, Sibelius, Bartók i Prokófiev. Mort el 1911, Mahler és un músic que “va preveure el futur, el nostre present”, hi afegeix Ono. “Va predir la destrucció de la humanitat a les dues guerres mundials.”

L’holandès Jan Willem de Vriend continua com a principal director convidat. Explorarà amb l’OBC un repertori que inclou Mozart, Haydn, Schubert i Mendelssohn. La llista de directors convidats inclou tretze músics de renom, entre els quals destaquen l’israelià Pinchas Steinberg, els alemanys Hartmut Haenchen i Christian Zacharias, la xinesa Xian Zhang, el francès Sylvain Cambreling, el japonès Kent Nagano i el veneçolà Rafael Payare.

Solistes il·lustres

La llista de solistes convidats també és il·lustre. Stefan Dohr, de la Filharmònica de Berlín, tocarà la trompa amb Juan Manuel Gómez, José Vicente Castelló i José Miguel Asensi en el concert inaugural, que inclou el Concert per a 4 trompes i orquestra de Schumann. Altres convidats són els violinistes Ray Chen, Joshua Bell i Veronika Eberle; els violoncel·listes Truls Mörk, Gautier Capuçon i Nicholas Alstaeldt; els pianistes Piotr Anderszewski, Barry Douglas i Jean-Yves Thibaudet, i el guitarrista Juan Manuel Cañizares, que interpretarà el Concierto mediterráneo a la memoria de Joaquín Rodrigo. La soprano Jennifer Wilson protagonitzarà una versió orquestral de Turandot que clourà la temporada (24-26 de maig del 2019) i anirà a la gira japonesa esmentada abans.

L’amplíssim programa de l’OBC també inclou un concert amb el mític pianista de jazz Brad Mehldau, cinc estrenes de compositors catalans (Juan Manuel Cañizares, Marcos Fernández, Manuel Rodríguez Valenzuela, Fabià Santcovsky i Mariona Vila), primeres audicions de joves compositors, un homenatge a Leonard Bernstein, projectes educatius i socials i el nou cicle OBCPOPS de música per a tots els públics, que inclou bandes sonores com ara les de West Side Story, Parc Juràssic i El senyor dels anells III).

L’OBC estrena imatge en col·laboració amb Frederic Amat –la reproduïm a dalt a l’esquerra–. L’artista va dir ahir en la presentació de la programació que té com a màxima una frase de Miró (“que la meva obra sigui un poema musicat per un pintor”) i advoca pel diàleg artístic, per “la dissolució de les fronteres entre música, pintura i poesia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda