Lletres

CULTURA

L’essència líquida

Josep Pastells presenta la seva obra més literària, amb la qual dona vida a 77 veus que disserten sobre la ‘Ciutat d’aigua’ que és Girona

El llibre es presenta demà a l’ajuntament de Girona i dissabte al Museu Darder de Banyoles

“Els vaig triar jo, els quatre rius, però ara que fa temps que hi soc pel tros, ara que per fi he aconseguit acabar, em temo que el llibre se m’ha escapat de les mans.” Així arrenca Ciutat d’aigua, la nova novel·la de Josep Pastells Mascort (Girona, 1966), autor prolífic que, després de quatre anys sense publicar i contràriament al que escriu en aquestes primeres línies, ha concebut la que és la seva obra més treballada; si més no, com ell reconeix: “L’obra a la qual he dedicat més temps.”

Amb el seu habitual estil concís, irònic i directe tal com raja, Pastells fa un pas més i, allunyant-se absolutament de la ficció més ortodoxa, presenta la seva obra més literària. No només perquè darrere d’un rigorós procés de recerca i entrevista a erudits com Enric Mirambell i historiadors com Josep Clara pretén –i ho fa– oferir un mosaic documental que copsi l’essència líquida de la ciutat dels quatre rius, sinó perquè també el lector hi trobarà un treball estilístic més ric i complex, que dona com a resultat un calidoscopi de la vida als rius.

Començant per l’estructura, l’escriptor i periodista ofereix una confederació de petites històries, concretament 77 veus que conflueixen en el protagonista, aquest Roger Rius obsessionat des de sempre amb la ciutat i els rius que durant segles l’han creuat i envoltat. “Ell és qui ho filtra tot i em serveix per recollir el testimoni de morts, avantpassats il·lustres, però també per fer parlar les mateixes sèquies, ponts i rius i, fins i tot, animals”, comenta. Una mirada tan agosarada com polièdrica, que serveix a l’autor per tractar, des de diferents punts de vista, éssers vius tan dispars com ara una carpa, un ànec o una llúdriga; com també donar veu a Aurora Bertrana, Mela Muter, Joaquim Ruyra, Carles Rahola, Margarida Colom, Gala Dalí, Mercè Huerta o Josep Pla, sigui de manera subtil o més explícita, segons el cas.

Ciutat d’aigua (Llibres del Segle), que és fruit d’una beca Kreas del 2016 de l’Ajuntament de Girona, es presentarà demà (19 h) a la sala Miquel Diumé de l’ajuntament de Girona, en un acte que tindrà la participació de Mar Bosch i Josep Campmajó, i dissabte al Museu Darder de Banyoles (12 h), amb Miquel Molina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic