Lletres

NARCÍS SAURINA

ALCALDE DE BÀSCARA, PUBLICA LA SEVA PRIMERA NOVEL·LA

“Per escriure cal obrir la ment i a l’Ajuntament cal ser pragmàtic”

El peó de Déu, una novel·la detectivesca ambientada a París, es presenta avui, divendres, en primícia a Bàscara, amb un al·licient per als veïns: l’autor és l’alcalde del poble

Narcís Saurina és alcalde de Bàscara (ERC), d’ençà de les passades eleccions municipals del 2015. Té 51 anys i aquest és, doncs, el seu primer mandat, però ara també estrena una nova faceta: avui, divendres, a les sis de la tarda, a la sala municipal de Bàscara, tindrà lloc la presentació de la seva primera novel·la, El peó de Déu, publicada a la col·lecció Nemo Books de l’editorial Nautilus. En la invitació de l’acte d’avui hi consta que es presentarà “una novel·la detectivesca ambientada a París”.

El dia a dia d’un alcalde és molt avorrit i per això ha decidit dedicar-se escriure una novel·la policíaca?
No gens; no ha anat així. De fet la novel·la ja la tenia escrita abans d’entrar a l’alcaldia, la tenia acabada i es va quedar en un calaix, amb altres coses, monòlegs, i acudits que també havia començat a escriure. Si han passat alguns anys abans que es publiqui és precisament perquè d’ençà que tinc la responsabilitat de l’alcaldia no tinc temps per dedicar-m’hi. Ara mateix no podria escriure-ho.
Què és més difícil, encarar-se sol a escriure una novel·la o gestionar un ajuntament?
Dedicar-se a l’Ajuntament és sens dubte el més difícil. D’entrada perquè estem tractant i treballant amb qüestions públiques; i si ho fas malament o t’equivoques pot afectar la vida de molta gent. No és el cas amb la novel·la que escrit. A part, quan dic que ara no tindria temps per fer-ho, el que vull dir és que escriure un llibre exigeix un esforç intel·lectual que a mi em costa molt, si no m’hi puc dedicar plenament. Per escriure, almenys en el meu cas, em cal obrir la ment i deixar volar la imaginació, i això xoca amb el pragmatisme que necessito a l’hora d’exercir la meva responsabilitat a l’alcaldia.
Quant de temps va necessitar per a la novel·la i com s’edita?
Es publica a compte d’autor i amb l’editorial Nautilus i Nemo Books. Quant de temps vaig dedicar a escriure-la, no ho sabria dir exactament perquè soc força anàrquic per escriure; si em venia bé de posar-m’hi, ho feia, i si no, feia una altra cosa. No tinc una pauta i horaris establerts per escriure. Tampoc tenia cap pressa per fer-ho, i al darrere hi va haver tota la part d’edició i maquetació, i s’ha anat allargant més a partir del moment que vaig entrar a l’alcaldia, per falta de temps.
No ho desvetllarem tot, però podem dir que s’hi tracta el tema d’una possible descendència de Jesús; ha volgut escriure una seqüela d’‘El codi Da Vinci’, de Dan Brown?
No, ja m’han fet aquest comentari, però no va anar així. La idea va sorgir durant un viatge que vaig fer a Jordània i d’un encontre amb una persona que em va explicar aquesta història. Quan vaig tornar a casa vaig començar a donar-hi voltes i va anar agafant cos la novel·la.
Qui era aquesta persona?
Un encontre fortuït. Quan vaig de viatge marxo amb una motxilla a l’esquena. Caminava per aquells mons de Déu, enmig d’unes muntanyes que formen part del territori on es va gestar part de la trama de la vida de Jesús, i em vaig trobar amb aquesta persona que em va convidar a casa seva i em va explicar aquesta història, que per a mi té suficient credibilitat.
Dona credibilitat al fet que Jesús hagi tingut descendència? No és només una novel·la?
Jo hi dono credibilitat. Una altra cosa és que per escriure la novel·la ho hagi vestit amb elements de ficció.
No el preocupa que s’enfadi l’Església qüestionant tot el seu relat oficial?
Si s’enfaden que s’enfadin; no crec que n’hi hagi per a tant, però de totes maneres em sembla que hi ha proves sobrades que demostren que l’Església ha estat capaç de moltes coses al llarg de la seva història.
Per què calia ambientar la intriga a París?
Senzillament perquè em va semblar que era adient; però de totes maneres no entro a concretar massa llocs, no soc partidari de recórrer massa a escenaris i dades reals.
Després d’aquesta primera novel·la, ja pensa en més publicacions?
És possible, per què no? Tinc coses escrites i altres de pendents, però el problema ara és el temps.
Els lectors de Bàscara han de tenir la primícia i per això la primera presentació es fa avui al poble?
El llibre ja fa un temps que és a la venda, a les llibreries que el tinguin i per internet. La presentació de llibres és una de les activitats que organitza l’Associació Llar del Pensionista de Bàscara, i és el primer lloc on he tingut la possibilitat de fer aquesta presentació. Es fan actes semblants en altres pobles i hauria pogut anar-hi, però m’ha semblat que la primera presentació s’havia de fer a casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona