Cultura popular

EDUARD MASSANA

IMPULSOR, JUNTAMENT AMB JORDI MARTÍNEZ I JUDITH MARQUÉS, DE TIMESKP

“Amb La Mansió brindem una immersió en viu en una altra realitat”

Han muntat a Girona La Mansió, un joc d’escapada en viu en què qui hi entra forma part d’un equip d’elit d’inspectors i científics que han d’investigar i superar proves per aturar una epidèmia letal

Per als qui no hi han entrat mai o no n’han sortit vius per explicar-ho, què és un joc d’escapada en viu?
És un joc d’aventura o terror on un grup de jugadors són tancats en una habitació i han de resoldre una sèrie d’enigmes i proves per tal d’anar avançant en la història i poder sortir abans que finalitzi el temps (uns 60 minuts). Moltes sales estan ambientades amb diferents temàtiques: salvar el món, desactivar una bomba, descobrir una piràmide, un búnquer militar, una casa encantada...
Sembla que parleu d’un joc de rol, o és un joc infantil?
Té una mica de teatre i de joc de rol, sense ser cap de les dues coses. És com estar dins d’un joc i les habitacions són el tauler on es desenvolupa tota la història. En el nostre cas, no és un joc infantil, ja que l’edat mínima és de 14 anys acompanyats d’un adult. A més, dins del joc tenim dues modalitats: intriga o terror. Però les temàtiques són molt diverses i pots trobar-ne per a tot tipus de públics.
Per què s’ha posat tant de moda?
L’al·licient del joc és viure una experiència única en primera persona, no és com jugar a un videojoc o utilitzar unes ulleres de realitat virtual, això no va de simulacions. Els room escapes abdueixen perquè brinden una immersió en viu en una altra realitat. És una activitat ideal per passar una estona diferent amb el teu grup d’amics, companys de feina, família... T’ajuda a conèixer millor el teu entorn i és addictiu.
I pel que fa a la vostra La Mansió, en què consisteix?
La història es desenvolupa a Girona, al bosc de Sant Daniel, on en les últimes setmanes una sèrie de morts tenen aterrida tota la població. Les autoritats locals només han trobat rastres de sang i dos cossos completament mutilats. Després de dos dies de cerca sense resultats, només queda el silenci de la ràdio després de perdre tota comunicació amb l’equip d’investigació en el moment en què entraven a la mansió Handter. Ara s’ha reclutat un equip d’elit d’inspectors i científics perquè continuïn la investigació, trobin l’equip perdut i resolguin el cas de les misterioses morts.
Anuncieu en la vostra promoció que es tracta d’un “nou concepte” de joc d’escapada. En quin sentit ho és?
A tot l’equip ens agrada molt el món del cinema i hem intentat donar-li un toc més immersiu amb una sèrie de vídeos que es veuen en el transcurs del joc, d’aquesta manera el públic s’introdueix més en la història i l’experiència es percep més real.
Una mansió, soldats, virus, infectats... Té a veure amb ‘Resident Evil’?
Doncs sí, es podria dir que és una barreja de Resident Evil, Silent Hill i petits matisos de la pel·lícula REC. Finalment totes aquelles hores de videoconsola han fet el seu servei!
I a ‘Saw’ o als ‘survival horror’?
Sí, però són temàtiques molt diferents. Saw aposta per un terror més gore i nosaltres per un terror més psicològic. I a Saw els escenaris són més claustrofòbics i bruts i el nostre és un ambient molt més barroc i fosc.
Se us ha quedat algú mai a dins sense sortir?
Uns quants [riu]. A vegades ens fa molta pena quan a un grup els has de matar, però és molt divertit. Tenim moltes anècdotes moltes, però no farem spoilers.
De veritat que hi ha prou temps per resoldre el munt de proves i dilemes en només 60 minuts, sobretot per als que no som experts en jocs mentals?
No ho podem saber. Tot depèn de la capacitat mental de cadascú, de la coordinació entre el grup i sobretot de la lògica. El que sí que hem trobat és que equips novells encertaven alguns enigmes molt més ràpid que un altre d’expert.
Què és indispensable per poder sortir airós d’una comesa com aquesta?
És molt important el treball en equip i inspeccionar molt bé cada racó, sobretot fer ús de la raó i la lògica, i un xic d’imaginació.
El treball en equip, pel que dieu, resulta clau. Per tant, ho recomanaríeu per cohesionar grups que treballen junts, o creieu que seria un desastre?
És molt interessant, ja que ajuda a veure el rol que agafa cadascú dins de l’equip alhora que es coneixen millor entre ells. És curiós com molts membres de l’equip assumeixen el seu rol de líder, d’organitzador… Fins i tot hi ha persones que no diuen res, només miren i observen, i en un moment clau l’encerten.
Com a jugadors, trobeu que hi ha altres jocs d’escapada tan recomanables com el vostre?
N’hi ha molts de molt recomanables i a nosaltres ens en falten molts per fer, fa temps que estem tancats a TimeSkp! [riu]. A Girona tenim Play2escape, a Mataró Cubick i a Barcelona Fear Escape Room.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda