Lletres

ALBERT PUJOL

DIRECTOR DEL LITTERARUM

“Seria un error pensar que el nostre públic és només el proper”

La fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre, que se celebrarà del 24 al 27 de maig, comptarà enguany amb una ajuda extra per apropar els llibres als visitants: la presència d’un superheroi

El Litterarum, la fira d’espectacles literaris, i la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d’Ebre estrenen en la seva edició d’enguany un nou personatge. Es tracta del LittHeroi i la LittHeroïna. Busquen potenciar l’eix sobre el qual gira l’esdeveniment: el foment de la literatura i la interacció amb els visitants. És necessari ser un heroi per impulsar la literatura en català?
Pretenem crear un relat al voltant d’aquesta figura, a partir del fet que qualsevol persona que s’apropi al Litterarum o a la Fira del Llibre pot convertir-se en LittHeroi o LittHeroïna. Litterarum l’escrivim amb article masculí i la fira amb article femení, per això posem un superheroi de cada, però, a la pràctica, durant els dies de la fira hi haurà un personatge, un heroi, que farà un espectacle propi i que interactuarà amb els visitants. L’heroïna la deixarem per a l’edició de l’any que ve, de moment surt al cartell.
És una iniciativa per arribar al públic més infantil i juvenil?
No. Quan ho vam plantejar ja sabíem que es faria aquesta associació. Es relaciona amb aquesta tipologia de públic perquè els herois tenen una estètica de còmic i tots associem el còmic a un perfil de lector infantil i juvenil. Però, en realitat, l’espectacle està pensat per a tots els públics i l’objectiu de convertir els visitants en LittHerois es fa amb independència de l’edat.
No obstant, el Litterarum ha apostat des dels seus inicis pel públic infantil.
És que són els lectors i els espectadors de la literatura catalana que ha de venir. Ara bé, per a això tenim una iniciativa amb nom propi: Litterarum Petits. És evident que volem apropar-nos als joves, són els futurs lectors i, a més, és un públic força lector. Només cal veure la llarga llista de llibres de temàtica infantil i juvenil que podem trobar a les llibreries. Però hem de tenir present que el 70% del públic que tenim és adult, perquè Litterarum el que fa és apropar el món del llibre des d’una altra forma, no pel llibre en si mateix sinó a través d’espectacles basats en la literatura. És un format únic per despertar el cuc de la literatura.
Format únic?
Únic. Tenim programadors de Catalunya, del País Valencià i de les Illes que venen expressament a veure els espectacles per, llavors, programar-los arreu. El principal atractiu és que donem la possibilitat de tancar el cercle. És a dir, el visitant veu un espectacle i, com que de manera paral·lela se celebra la Fira del Llibre, llavors té la possibilitat d’endur-se a casa el llibre en què es basa aquell espectacle. Una vegada fets els espectacles, sabem que la gent moltes vegades es queda amb ganes de llegir aquella obra o de conèixer més obra d’aquell escriptor. És precisament en aquest punt quan entra en joc el paper dinamitzador del Litterarum, que, al cap i a la fi, va néixer amb l’objectiu de potenciar el consum de cultura catalana.
I tot això, en un municipi de poc més de 5.500 habitants que està situat en una comarca que queda lluny de les grans bosses de població del país. Dificultat afegida?
Som l’única fira de llibres de les comarques de Tarragona i de les poques que hi ha fora de l’àmbit de Barcelona. Móra d’Ebre és un municipi petit però que ha volgut fer una aposta clara per associar la seva imatge al món del llibre. I no és una aposta nova ni és una moda, sinó que la fa des de fa anys. La Fira del Llibre compleix quinze anys. No és una iniciativa aïllada perquè Móra també està dins del projecte de foment de la lectura que impulsa la Generalitat. Tot plegat té uns resultats: si ens fixem en algunes xifres que van associades al món de la literatura, veiem que, tant pel que fa a les llibreries com pel volum d’usuaris de la biblioteca, el nivell de lectura que tenim al municipi és sorprenentment alt. Res és casualitat, tenim una biblioteca i un teatre propis d’una ciutat de 20.000 habitants. Litterarum s’aprofita de tot això, a àmbit de municipi complim les característiques perquè passi el que està passant.
Cal diferenciar el Litterarum de la Fira del Llibre?
Sí, cada vegada més la Fira del Llibre és una activitat dins del Litterarum. Podríem dir que el Litterarum és fill de la Fira del Llibre i que la fira ha vist com el fill se li feia gran. La fira arriba a quinze edicions i el Litterarum, a deu. Qualsevol pare o mare vol veure créixer els seus fills.
Defensen el patrimoni paisatgístic i cultural de l’Ebre. El públic potencial és el del territori més proper?
Volem potenciar el vincle del patrimoni natural i cultural amb l’espectacle literari. Però seria un error pensar que el nostre públic és només el proper. Venen 200 participants de clubs de lectura de biblioteques d’arreu de Catalunya i més de 70 programadors. Són xifres espectaculars. Nosaltres no hem descobert l’espectacle literari, però sí que hem donat valor als espais escènics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA