Lletres

Addictes al mite etern

L’editorial Viena vol publicar en català l’obra completa protagonitzada pel personatge de Sherlock Holmes que va escriure Sir Arthur Conan Doyle

Viena publicarà cinc volums de relats i un amb quatre novel·les de Sherlock Holmes

Les aventures de Sherlock Holmes. Relats I és el primer títol del projecte de l’editorial Viena amb què vol publicar l’obra completa protagonitzada pel mític detectiu i escrita per Sir Arthur Conan Doyle. Un total de cinc volums de relats més quatre novel·les en un sol volum, un cada any fins al 2023.

La peculiaritat és que parteixen de traduccions noves –de Xavier Zambrano, que també signa un apèndix–, il·lustracions noves –de Jordi Vila– i epílegs erudits de l’especialista Josep Lluís Martín Berbois, a qui hem preguntat quina és la clau de la perdurabilitat del personatge. “Penso que la capacitat de sorprendre a través de la lògica. El seu raciocini i la seva interpretació dels fets i de les persones és extraordinari”, afirma Martín.

El primer dels relats que s’apleguen en aquest volum, Escàndol a Bohèmia, va aparèixer a The Strand Magazine el juliol del 1891 i va catapultar a la fama el personatge de Sherlock Holmes, tan potent i carismàtic que va superar l’autor (en tots els sentits) i que ha estat abundantment versionat i adaptat i que ha influenciat tota mena de ficcions. “Com que és un personatge tan conegut, se n’han fet centenars d’interpretacions en el món del cinema, el teatre i la literatura, és el que anomenem pastitx. Com és previsible, n’hi ha de bons i d’altres que no. Et faries creus del gran nombre de personatges reals i de ficció que han compartit algun moment amb Sherlock Holmes.”

El 1908, dins la revista De tots colors, hi havia un suplement, Literatura sensacional, que va ser la primera publicació a editar Sherlock Holmes en català. Han passat 110 anys i ara tindrem les edicions completes. “Viena ha començat la recuperació del cànon holmesià en català, la gran majoria dels títols feia una trentena d’anys que no es publicaven en el nostre idioma. Davant d’aquest desafiament i, a la vegada, l’aposta editorial ha comptat amb un nou traductor, Xavier Zambrano, un nou il·lustrador, Jordi Vila, i jo mateix, que realitzaré un estudi a cadascun dels volums”, detalla Martín.

Aquest primer volum, de 384 pàgines i dotze relats, reuneix algunes de les històries més cèlebres, com ara La lliga dels pèl-rojos, Les cinc llavors de taronja i La banda dels pics, que, com va dir T.S. Eliot, seguidor fidel de les aventures de l’investigador, “ens creen la il·lusió, no se sap ben bé com, que Sherlock Holmes és del tot real”. A finals del segle XIX i ben entrat el segle XX hi va haver força gent que va escriure al número 221b de Baker Street, on vivia Sherlock Holmes, per contractar els seus serveis.

Tornant a Josep Lluís Martín Berbois –historiador nascut a Sabadell el 1978–, quan es va fer addicte a Holmes? “A onze anys, quan vaig veure un programa de televisió de llibres per a nens en què van tractar la novel·la Estudi en escarlata. Vaig convèncer el meu pare perquè me’l comprés. A partir de disset anys, però, és quan vaig connectar del tot amb Sherlock Holmes i John Watson, i, des d’aleshores, ja no m’he separat d’ells.” Col·lecciona l’Strand Magazine, la mítica publicació en què van aparèixer moltes de les aventures del cèlebre detectiu, a més de primeres edicions en català i castellà, i és membre del Círculo Holmes. I Watson? “La figura de John H. Watson és molt important, què seria del Quixot sense Sancho Panza?”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda