Teatre

Novetats teatre

Jordi Bordes

Conversa ‘versus’ catàleg

En els 20 anys del TNC, en comptes de publicar el clàssic catàleg recordant la història dels muntatges de la seva (encara breu) història, van optar per entrevistar-ne els protagonistes. La conversa la planteja algun còmplice. La intimitat es respecta en parelles de ball com Xavier Albertí i Lluïsa Cunillé o Carles Santos i Jordi Oriol.

La mirada obscena
Edició d’A. Arribas i F. Dordal
/ Comanegra
Ventura / Volem anar al Tibidabo
Cristina Clemente
Comanegra/ Institut del Teatre
La col·lecció Drama-ticles de la Comanegra recull dues obres ben diferents de Cristina Clemente. Ventura està pensada per a la representacions en pisos nobles, mentre que Volem anar al Tibidabo és el primer títol estrenat d’una dramaturga i directora que manté molta complicitat amb Sergi Belbel. De fet, Belbel en signa el pròleg.
La teatralitat medieval i la seva pervivència
Fancesc Massip i Lenke Kovács
UBe/Institut dle teatre
Primer volum de la Història de les Arts Escèniques Catalanes que ofereix un recorregut per l’antic mapa teatral català i evidencia que tot el territori lingüístic comparteix una tradició de pràctiques escèniques molt arrelada, amb una forta cohesió interna, que es desenvolupà en consonància amb els corrents teatrals de l’època.
Prohibido escribir obras maestras
José Sanchis Sinisterra
Editorial Ñaque/Institut del Teatrre
Es tracta d’un manual que recull les propostes pràctiques de dramatúrgia textual de José Sanchis Sinisterra. Aquest material que l’ànima de Teatro Fronterizo (i, per tant de la Sala Beckett, traslladada ara al Poblenou) ha anat posant a prova en tallers i en les seves pròpies obres, ara està disponible i amb la garantia de permanència. Guardar en lloc assequible.
Sol solet...
Àngel Guimerà
Arola Editors
Una de les obres de teatre d’Àngel Guimerà que. inexplicablement, han caigut en l’oblit. A la recuperació del TNC (després de la representació a les Glòries) iniciarà una gira per Catalunya. La versió editada manté el repartiment de la versió original, a diferència de l’adaptació que Carlota Subirós ha estrenat a la Sala Petita.
Pepe i jo
Joan Lluís Bozzo
Editorial Pòrtic
Joan Lluís Bozzo fa una aturada en la seva memòria de Dagoll Dagom per recuperar les empipades monumentals (de cor) amb Rubianes. Pepe era un artista incorregible, imprevisible, insubornable, que, potser, amagava una solitud dolorosa amb una capacitat de fer riure, de connectar amb el públic traslladant el seu imaginari a l’espectador.
El carrer és nostre
Aida Pallarés i Manuel Pérez
Raig Verd
Les arts del carrer van democratitzar la via pública en la dècada dels setanta. Fent desaparèixer la por de la repressió policial de la dictadura agonitzant. Aquest assaig actualitza les veus i torna a posar el comptador a zero del que significa el carrer, avui. En un món individualista, privatitzador, que limita l’abast de les places reduint els bancs i llocs per jugar, l’art se n’apodera de nou i el reivindica.
Les obres de Vol-Ras en guió
Joan Segalés
Ventall & Volràs Teatre
La companyia de mim Vol-Ras, que tot just fa poques setmanes ha fet alguns dels seus darrers compromisos artístics, s’ha decidit a publicar els seus guions perquè puguin ser recordats o representats per altres actors. El llibre fa una breu introducció de cada un dels 18 títols que van presentar en els seus 35 anys d’història.
Papitu, el somriure sota el bigoti
Carlota Benet Cros
Columna
Josep Maria Benet i Jornet (Papitu) és un dramaturg tossut que després de dècades ha acabant sent l’avi dels autors. Darrere seu, Sergi Belbel va poder llaurar un petit camp que, ara, no fa més que créixer. Belbel, que en fa el pròleg, celebra el mèrit de la filla, la Carlota, que s’empipa amb un Alzheimer que ha deixat el pare sense empatia.
Infàmia / Desclassificats
Pere Riera
Comanegra/ Institut del Teatre
L’autor de Barcelona (Sala Gran, TNC, 2013) i Lluny de Nuuk (Sala Tallers, TNC, 2010) ha teixit una complicitat amb Emma Vilarasau en aquests dos muntatges: Infàmia (Villarroel, 2016) i Desclassificats (Villarroel, 2011). Ara, es poden llegir les obres de cambra en què la premsa i la política i l’actor pugen al quiròfan.
Sarah Kane. Obres completes
Diversos autors
Arola Editors
Ja, es pot disposar de totes les obres de Kane, una de les veus majors de la dramatúrgia contemporània, traduïdes al català. Ve a ser una segona celebració del llibre veí (La mirada obscena) perquè coincideix amb els 20 anys que recullen els textos de Rebentats, Skin, L’amor de Fedra, Purificats, Ànsia i La psicosi de les 4.48


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen