Música

Autoinculpació a ritme de rap

‘Los Borbones son ladrones’, cançó de resposta a l’ofensiva repressiva de l’Estat, té ja 1,5 milions de visites a Youtube

La plataforma No Callarem comença la Setmana per la Llibertat d’Expressió a la Model

“Quants més ens inculpem, més difícil serà que hi puguin fer res”, diu Clara Peya

20 de febrer. El Tribunal Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó al raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtonyc, a qui no serveix de res remarcar que el llenguatge del rap és extrem, provocador, al·legòric i simbòlic. Pocs minuts després, Pau Llonch (cantant d’At Versaris i activista en diverses causes) proposa a Twitter agafar la lletra per la qual va ser condemnat Valtònyc i rapejar-la “a l’uníson” entre tots aquells escriptors, cantants i artistes que s’hi vulguin afegir. “Què hi dieu, gent?”, els interpel·la Llonch. “Anirem tots plegats a la puta presó d’una vegada!”

El resultat de la crida són un tema i un videoclip anomenats Los Borbones son ladrones, en el qual rapers consagrats com Frank T, Def Con Dos i Rapsusklei, bandes joves emergents com La Raíz i Zoo i músics allunyats del hip-hop però convençuts que la repressió no hi entén, de gèneres musicals, com Gossos, Txarango i la Companyia Elèctrica Dharma, canten els polèmics versos de Valtonyc i, també, els d’altres rapers condemnats per l’Audiencia Nacional, com és el cas del lleidatà Pablo Hásel i el sabadellenc Elgio, exintegrant de La Insurgéncia. “És el mínim que podíem fer perquè no ens caigués la cara de vergonya, perquè hi ha gent que paga per coses que tots hem impulsat i defensat”, explica Llonch. Los borbones son ladrones es pot descarregar, prèvia aportació econòmica voluntària, al web de la cooperativa discogràfica Propaganda pel Fet i el seu videoclip, enregistrat a la presó Model, ha estat tota la setmana en el número 1 dels més vistos a Youtube (1,5 milions de reproduccions) a l’Estat. “La resposta a la crida va ser brutal, amb la gent que hi va voler participar podríem haver fet dues altres cançons senceres”, hi afegeix el cantant d’At Versaris, per a qui un projecte així pot servir perquè les víctimes de la repressió –que Llonch no circumscriu només al món del rap, perquè “la detenció dels companys dels CDR forma part d’una mateixa caça de bruixes”– sentin que “hi ha un munt de gent disposada a assumir les mateixes conseqüències”. “Quan la gent es bolca en projectes així s’alineen els astres i solen sorgir projectes molt potents”, hi afegeix Clara Peya, autora de la música de Los borbones son ladrones conjuntament amb Juan Pablo Balcazar (baix), Antonio Torres Vega (bateria) i Roger Martínez Solé (saxo)

Elgio, raper de Sabadell que ha recorregut una sentència condemnatòria de dos anys i un dia, es declara “emocionat” per la iniciativa. “Tinc la sensació que la gent s’ho comença a mirar de molt a prop i que entén que, si no ens mobilitzem, qualsevol dia els pot tocar a ells”, diu aquest jove estudiant d’enginyeria mecànica, que continua cantant “totes i cadascuna de les lletres” que l’han dut a aquesta situació. “Si volem el dret a la llibertat d’expressió, no hem de deixar mai d’exercir-lo”, assegura convençut. “Les que ens inculpem ja en som moltíssimes”, adverteix Peya. “I, com més siguem, més difícil serà que hi puguin fer res”.

La publicació de Los borbones son ladrones coincideix amb tot un seguit de concerts, debats i espectacles aquesta setmana a la Model, organitzats per la plataforma No Callarem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Una marató de llibres i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran