Art

Vila diu que sobre Sixena es va fer “tot el que es podia fer”

Espera que s’arxivi el cas per desobediència i prevaricació

Recorda que es van lliurar a l’Aragó les obres del MNAC en compliment de l’ordre judicial i lamenta la politització i judicialització del conflicte

L’exconseller de Cultura, Santi Vila, ha declarat aquest dimecres als jutjats d’Osca que sobre el cas Sixena “es va fer tot el que es podia fer”. En aquest sentit, ha recordat que l’ordre judicial es va complir “parcialment” ja que es van traslladar a l’Aragó les obres d’art que estaven al MNAC. Amb les obres del Museu de Lleida, però, ha reconegut que es va trobar davant un conflicte entre uns requeriments judicials i l’obligat compliment de la Llei de Patrimoni i de Museus de la Generalitat, que protegia la unitat de la col·lecció. Vila ha estat declarant durant mitja hora al jutjat d’instrucció 3 d’Osca i ha respost les preguntes de la fiscalia i de la jutgessa però s’ha negat a respondre les preguntes de l’acusació particular, representada per l’advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español. L’exconseller espera que la jutgessa acabi arxivant el cas contra ell i el seu successor en el càrrec, Lluís Puig, perquè creu que van ajustar la seva conducta a dret. Lamentablement, però, ha afegit, el conflicte s’ha polititzat i judicialitzat per interessos externs a l’àmbit cultural i de patrimoni.

L’exconseller de Cultura, Santi Vila, ha arribat als jutjats d’Osca quan faltaven deu minuts per les deu del matí, hora establerta per la jutgessa d’instrucció 3 per prendre-li declaració com a investigat pels presumptes delictes de desobediència i prevaricació en el cas Sixena.

L’acusació particular considera que Vila ha desobeït de manera “rebel” i demana una ordre de detenció per Puig. Per Español, els arguments de Vila “no se sostenen” perquè la competència per executar la sentència no era de la Generalitat sinó de la jutgessa d’Osca i per tant “ha desobeït els tribunals de manera rebel”. L’advocat ha explicat que en cas que la jutgessa consideri que hi ha prou indicis per jutjar Vila, les penes a les quals se’l podria condemnar serien de fins a 15 anys d’inhabilitació pel delicte de prevaricació i a dos anys de suspensió de càrrec públic així com una multa que podria arribar als 30.000 pel delicte de desobediència. A més, ha dit Español, està previst que la fiscalia sol·liciti també que se li reclami com a responsabilitat civil les despeses de l’operació policial al Museu de Lleida per endur-se les 44 obres d’art i que la consellera de Cultura de l’Aragó, Mayte Pérez, va xifrar en més de 20.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA