cultura

Una resposta de l’espiritisme

L’assagista Dolors Marín aprofundeix a ‘Espiritistes i lliurepensadores’ en biografies de dones oblidades

El moviment era una forma d’espiritualitat radical davant l’Església oficial

La historiadora Dolors Marín (1957) està desenterrant llibre a llibre molts oblidats per la història oficial. L’últim assaig en dona fe: Espiritistes i lliurepensadores. Dones pioneres en la lluita pels drets civils (Angle), i el comença d’una manera ben explícita: “Una ciutat sense memòria és una ciutat morta. Una ciutat que oblida les seves veïnes, actuals o passades, és una ciutat que només viu a mitges, una ciutat que té en la seva memòria col·lectiva un buit immens, un forat.” Barcelona, com altres ciutats atacades pel reclam turístic, corre el perill de convertir-se en un escenari per a pel·lícules mediocres de Woody Allen, un rerefons de botigues i multinacionals.

Contra aquesta tendència, assajos com ara els de Marín es contraposen a l’aparador obligat. Per exemple a Espiritistes i lliurepensadores, ens explica que “a principi del segle XX Barcelona bullia amb els canvis socials provocats per la industrialització, però també amb inquietuds culturals i polítiques que representaven el trencament amb el segle anterior: utopies, obrerisme, construcció de la ciutat... En aquest magma destaquen un grup de dones, la majoria d’elles oblidades per la història, que van tenir una presència real i forta en la construcció d’una societat nova. Dones que van trencar estereotips, que van assolir la capacitació i el reconeixement intel·lectual i que van lluitar per la independència econòmica i laboral creant un referent que no podem ignorar per més temps”. Les seves protagonistes “són les responsables de portar a casa nostra l’espiritisme, que ja es practicava a la resta d’Europa, entès com una confrontació al sistema, com una forma d’espiritualitat radical que capgira l’ordre social representat per l’Església oficial i com un primer pas cap al lliure pensament”. Entre els noms, estudia les figures de Cándida Sanz, Matilde Fernández, Matilde Alonso, Maria Trulls i Amàlia Domingo, dins una historiografia que anomena “de la dissidència”.

Doctora en història contemporània i experta en la història dels moviments socials europeus contemporanis, ha treballat sobre la formació de la cultura llibertària a Catalunya, els grups d’afinitat i la resistència armada al franquisme. Ha fet de documentalista i comissària d’exposicions, i d’assessora per a reportatges i pel·lícules. Entre altres llibres ha publicat Surrealisme i Etnografia, amb Lluís Calvo, Clandestinos: El maquis contra el franquismo, La Barcelona Rebelde. Guía de una ciudad silenciada, Francesca Bonnemaison: educadora de ciutadanes, i Ministros anarquistas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA