Lletres

Llibres damunt la sorra

Els dies 11, 12 i 13 de maig té lloc la quarta edició de la fira Literal, carregada d’entrevistes, conferències, concerts presentacions, teatre, exposicions...

Dos dels actes més destacats seran a càrrec de Camila Cienfuegos i Elaine Brown
Leo Bassi estrenarà l’obra amb què repassa quaranta anys d’humor crític dalt l’escenari
La progressió del creixement de les xifres de la fira és efectiva en tots els apartats

Literal és la fira d’idees i llibres radicals de Barcelona, i comparteix sinergies amb el projecte Calidoscopi, que dura tot el mes de maig. A Literal hi conflueixen editorials, llibreries, autors i lectors per compartir opinions i coneixements i treballar per transformar el món. Tot, des de la cultura i el pensament crítics, per gaudir de la millor literatura amb esperit inconformista i poder-la compartir amb qui la crea, l’edita i la llegeix.

En els temps convulsos que vivim, ens cal temps per aturar-nos, respirar i reflexionar. I Literal ofereix un espai –enguany tres– per debatre, de manera reposada, com cal continuar caminant.

Aquest any arriben a la quarta edició, que tindrà lloc l’11, el 12 i el 13 de maig –de les 11 a les 21 h– a l’Ateneu l’Harmonia, a la Fabra i Coats de Sant Andreu, a Barcelona.

Sent el mes de maig i amb el tarannà trencador de la fira, no es podia passar per alt el 50è aniversari del Maig del 68, una revolta global que va anar dels carrers de París a les places de Mèxic i que va trasbalsar el pensament de tota una generació i de les posteriors.

Per això, els organitzadors de Literal –Ateneu l’Harmonia, biblioteques, llibreries i editorials– han volgut parafrasejar el lema del Maig del 68 francès: “Sota les llambordes, la platja”, i l’han actualitzat amb “Sota les llambordes, els llibres”. I anant més enllà també es podria dir que els llibres reben la llum damunt la sorra de la platja, els llibres radicals, els de Literal, oferts per 77 editorials i llibreries. A més de música, teatre, entrevistes, presentacions de llibres, un espai infantil, tallers, conferències i un bar cooperatiu.

En la presentació d’aquesta edició, Dani Rabaza, director d’art i disseny, va afirmar: “Hem volgut recollir el guant artístic del Maig del 68, fent un homenatge als moviments d’avantguarda; una mica a l’estil de Duchamp.”

Sergi Espinosa, programador de l’Ateneu l’Harmonia, va comentar que opten “per una gestió comunitària per no estar regulats per ningú i així poder ser més crítics i creatius”, a més de remarcar el to feminista de la fira: “No només a les xerrades, també hi haurà moltes dones dalt de l’escenari.” Perquè dues de les activitats més destacades seran dues entrevistes a dues referents de lluita. Elaine Brown, expresidenta del Black Panther Party –entrevistada per Mònica Terribas, el diumenge 13, a les 19 h– i Camila Cienfuegos, comandanta de les FARC i cara visible del procés de pau a Colòmbia –entrevistada per Javier Couso, dissabte a les 19 h.

A més, Dolors Marín i Jaime Pastor oferiran la conferència Les perifèries del 68 –dissabte 12 a les 17 h–; Isa Benítez, Nines Maestro i M. Sánchez Cid proposen Pa i roses. Feminisme i classe a dos mesos de la vaga del 8-M –diumenge 13 a les 12 h–, i Yolanda Colom parlarà de Guatemala: dones a la guerrilla –diumenge 13 a les 17 h, entrevistada per Anna Guitart.

Gemma Domingo, directora de la biblioteca Ignasi Iglesias-Can Fabra, va declarar que “el còmic, des de sempre ha estat un mitjà narratiu molt potent i per això volem fomentar-ne la lectura”. L’autor de còmic Miguel Brieva serà entrevistat per Ivan Pintor Amb les ulleres de l’humor –dissabte 12 a les 12 h–. I, continuant amb l’humor, un altre dels plats forts serà l’estrena d’El último bufón, el nou espectacle de Leo Bassi –divendres 11 a les 22 h–, en què repassa els seus quaranta anys de carrera. A més, Bassi ha creat un joc basat en el de l’oca, El juego del pato y la pata, al qual es podrà jugar a l’espai Kanalla, un racó encoixinat per afavorir la lectura entre els petits i on s’hi narraran contes. També hi haurà un espai de lectura similar però dirigit als adults, amb recitals de poesia.

Domingo també va explicar que hi haurà dues activitats relacionades amb les biblioteques. “Una exposició, de l’1 al 13 de maig, de la primera humorista gràfica, Núria Pompeya, que ha estat versionada per altres humoristes actuals. I també, en les mateixes dates, una sobre l’obra de l’autor de còmic Miguel Brieva”, ja citat.

Durant la presentació, en què també va ser present Carlota Freixenet, de la llibreria La Carbonera, Domingo va explicar: “Farem una sessió de speed dating entre bibliotecaris i editors. Tindrem entre 3 i 5 minuts per presentar-nos i veure què podem oferir a l’altre o què ens interessa.”

Laura Arau, coordinadora de la fira Literal, va aclarir en aquest sentit que “la part més tècnica, més professional, tindrà lloc divendres a la tarda”. “Volem fer una fira professional, no volem créixer desmesuradament, però sí ser la fira de pensament crític de referència a tot Europa”, hi va afegir. El creixement així ho demostra, perquè el 2015 van tenir 5.000 assistents, el 2016 en van ser 10.000 i l’any passat van arribar als 15.000. I les editorials han passat de les 38 inicials a les 66 d’aquest any, a les quals cal sumar “les sis editorials internacionals convidades que venen de Viena, Roma, Florència, París, Nova York i Londres”. A més de cinc llibreries.

Alguns dels autors que hi presentaran títol són R.M. Presmanes, Asmaa Aouattah, Justo Arriola, Josep Pàmies, Oriol Fontdevila, Bel Zaballa, Ernest Costa i Eduardo Romero.

En l’apartat musical hi haurà actuacions de Tori Sparks, Marga Mbande, Kodjo Senyo i Pinan 450F. I per poder tenir energia per a tot hi haurà un espai gastronòmic on es podrà menjar i beure en format cooperatiu, artesanal i solidari. Tres dies reflexius, intensos i radicals. Literalment.

Un micromecenatge coherent

Mantenir la independència cultural –a falta d’altres–, l’autonomia en referència a les institucions i els principis d’autogestió i autoorganització és una de les característiques de la fira Literal que resulten totalment coherents amb la seva filosofia.

La coordinadora de la fira, Laura Arau, va comentar en aquest sentit: “El creixement té a veure amb el suport econòmic, però com que no volem estar sotmesos a subvencions oficials, fem una crida a Verkami.” Es tracta del projecte de micromecenatge que han engegat per finançar part de les despeses de l’edició 2018 de la fira, que en total ronden els 70.000 euros.

Aquest finançament popular “permet mantenir una programació radical d’alt nivell i no dependre dels canvis institucionals o les modes intel·lectuals”. “Per fer-ho possible són vitals els esforços col·lectius i individuals”, hi va afegir Arau.

Més informació a https:// www.verkami.com/projects/ 20249-fira-literal-2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona