Patrimoni

Palamós opta per protegir el claustre del Mas del Vent

La Generalitat va voler declarar-lo bé cultural d’interès nacional, però un informe del catedràtic Eduard Carbonell va concloure que no era romànic i que es tractava d’una reproducció del segle XX

L’Ajuntament de Palamós inclourà finalment el polèmic claustre del Mas del Vent dins el catàleg de béns protegits del municipi. L’alcalde de Palamós, Lluís Puig, explica que es vol garantir la protecció d’aquest bé i, a la vegada, assegurar la seva permanència al municipi: “Considerem que el valor i el relleu social que ha obtingut el claustre en els darrers anys és motiu suficient per garantir-ne la protecció i també per preservar la seva permanència al municipi”.

El monument va generar un debat acadèmic entre els qui el dataven de l’època romànica, liderats pel professor de la UdG Gerardo Boto, i els qui sostenien la tesi que es tractava només d’una rèplica molt ben esculpida. La Generalitat va engegar la tramitació perquè fos bé cultural d’interès nacional, un procés que no va anar enlloc quan es va fer públic l’informe encarregat pel mateix govern al catedràtic Eduard Carbonell. Aquest especialista va resoldre que el claustre no és romànic autèntic sinó una reproducció contemporània.

Segons l’informe, tot va començar a principis del segle XX als voltants de Madrid, quan es va fer construir amb l’objectiu de vendre’l a algun milionari nord-americà. La propietat de Mas del Vent va oferir a partir del 2016 un nombre de visites a l’any. Aquesta va ser la primera experiència per divulgar el monument i, a la vegada, va servir per acostar-lo a la població i a la societat.

Més elements protegits

L’acord, però, no només afecta el claustre, sinó també altres elements, com ara les cavallerisses de Castell, les galeries i bateries del puig del Molí de Vent, els refugis antiaeris de l’escola La Vila i de la plaça dels Arbres, la casa Montaner i la façana de l’edifici de l’antic ajuntament i les escoles de Sant Joan. El catàleg forma part del pla d’ordenació urbana municipal (POUM i permet de protegir elements per valors històrics, paisatgístics, arqueològics, culturals, naturals i identitaris.

LA FRASE

Considerem que el seu valor i relleu social és suficient per garantir-ne la protecció
Lluís Puig
alcalde de palamós

Un informe demolidor

El catedràtic d’art medieval Eduard Carbonell va ser l’autor de l’informe encarregat per la Generalitat que el 2014 va concloure que el claustre és una recreació de models romànics datat dels anys trenta del segle XX, en contra de la tesi del professor de la Universitat de Girona (UdG) Gerardo Boto, que defensa que el monument és del segle XII i procedeix de la catedral de Salamanca. L’informe de Carbonell era demolidor: no hi ha cap pedra autèntica, ni cap dels seus 44 capitells ho és tampoc. Carbonell sostenia que aquest enigma el resol la figura de l’arquitecte Ricardo García Guereta, el responsable, als anys vint del segle passat, de la restauració de la catedral de Salamanca. Gerado Boto va continuar defensant, avalat per un estudi fet juntament amb Màrius Vendrell i Pilar Giráldez, que aquest és l’antic claustre romànic de la catedral de Salamanca, el qual va ser desmuntat el 1783 per reparar-hi els danys que li va provocar el terratrèmol del 1755. Aquest, segons Boto, posteriorment va ser substituït per un nou claustre d’estil neoclàssic, el 1785.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA