cultura

Narrar la catàstrofe

L’escriptor palestí Salah Jamal presentarà avui a la Llibreria 22 (19 h) el seu llibre ‘Nakba’, que narra el conflicte entre Israel i Palestina a través de 48 relats

“Les famílies palestines saben que viuen en una situació militar colonialista que et va expulsant”

L’escriptor palestí Salah Jamal presentarà avui a la Llibreria 22 (19h) el seu llibre Nakba. 48 relats de vida i resistència a Palestina (Tigre de Paper, 2018) amb la presència de l’advocat Benet Salellas, el periodista Salvador García-Arbós i l’especialista en medi ambient Marta Ball·llosera. Amb il·lustracions del dibuixant Miquel Ferreres, el llibre mostra el dia a dia d’una família palestina després de la Nakba –la “catàstrofe” en àrab, nom que els palestins van donar a la creació de l’Estat d’Israel el 1948–, en què Israel va expulsar milers de famílies i va començar la política expansionista que es manté fins a l’actualitat.

A partir de la memòria familiar l’autor recorre els darrers 70 anys de conflicte a Palestina. 48 relats que exemplifiquen una catàstrofe però que a la vegada estan impregnats d’una tendresa i humor negre que acosten el lector a unes històries que, sense l’escenari de l’ocupació, podria fer seves. En paraules de l’autor: “Les famílies palestines saben que viuen en una situació militar colonialista que et va expulsant del teu lloc, que ocupa el teu espai vital amb pretextos anacrònics –com ara, la terra promesa– i que et deixa sense res. Malgrat tot, la gent intenta de continuar fent la seva vida. Viure és resistir.” Salah Jamal també critica les potències occidentals que es limiten a fer els ulls grossos i que no tenen la força o la voluntat per aplicar les lleis internacionals.

Interpel·lat per una possible solució, Salah deixa clar que “les solucions maximalistes són impossibles”. “Els que defensen la idea de dos estats no són conscients de la situació, el millor seria crear un sol estat”, i posa l’exemple de Sud-àfrica, on, al seu parer, la fractura era semblant i el caràcter ètnic i la política d’apartheid que van dur a terme els bòers és semblant a la que l’Estat d’Israel perpetra a Palestina. El llibre, tot esperant que el conflicte algun dia acabi, és una manera d’acostar-se a la realitat palestina. Si viure és resistir, llegir és entendre.

Exiliat a Barcelona

L’escriptor va abandonar Palestina després de la invasió israeliana del 1967 i després de diversos avatars va acabar a Barcelona, on fa 48 anys que viu. Doctorat en medicina i posteriorment llicenciat en història i geografia per la Universitat Central de Barcelona, actualment és professor del màster en món àrab i islàmic a la UB. Ha escrit diversos llibres, entre els quals destaca Aroma àrab, receptes i relats (Bissan Edicions,2014), a més de nombrosos articles publicats als mitjans de comunicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona