cultura

Història

Quan Barba-rossa va atacar Palamós

El Festival Terra de Mar recorda l’atac pirata que va arrasar el poble fa 475 anys

Una visita al món mariner plena de propostes

Un testimoni esfereïdor i difícil d’oblidar per a qui ho llegeix. Un text del notari de Palafrugell Antic Brugarol relata la crema i destrucció de Palamós, ara fa 475 anys. Va tenir lloc el 7 d’octubre del 1543. Vint vaixells de la flota del temible pirata turc Barba-rossa van atacar la població. Els nens i les dones van marxar i es va quedar un grup d’homes. Els pirates van entrar per una part de la muralla no acabada, coneguda com la bretxa. No va sobreviure ningú. Quan van venir reforços de Palafrugell, ja era massa tard. Molts van morir cremats. Un infern.

Al Tinglao, el Museu de la Pesca ofereix una exposició que ens acosta a aquell dia. I per fer-ho, el dibuixant i dissenyador Ferran Casellas, palamosí establert actualment a Olot, ha creat 15 il·lustracions de gran format, que reprodueixen les escenes d’aquell cruent atac. Amb l’ús impactant del traç i el color, Casellas transmet la cruesa, la violència, el desànim i la destrucció viscuda aquells dies per la població de Palamós. Per aconseguir-ho, s’inspira precisament en la crònica redactada pel notari de Palafrugell Antic Brugarol, testimoni directe dels esdeveniments, i que també es pot llegir en un dels plafons. Un colpidor testimoniatge que, anys més tard, el 1730, va ser transcrit pels jurats palamosins.

El Festival Terra de Mar, que se celebra aquest cap de setmana –avui és el darrer dia–, i més enllà de l’exposició, és una bona oportunitat de disfrutar de l’ambient mariner. Un dels plats forts és la nau Victòria, la caravel·la que va culminar la primera circumval·lació a la Terra. Una nau que es podia veure en tota la seva esplendor al port, mentre petits i grans feien una llarga cua per visitar-la. Però també hi havia recorreguts marítims pel litoral de Palamós, iniciació a la navegació a vela, amb caiac i surf de rem, tast de cuina marinera, jocs i tallers infantils, regates de llaguts, exhibició de llanxes d’època, visites guiades, mercat d’artesans i espectacles de carrer, entre altres propostes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona
Barcelona

David Walliams, supervendes de literatura juvenil i pregoner

Barcelona