cultura

Girona evita el concurs de creditors de l’Auditori

L’Ajuntament aprova un pla econòmic per eixugar el dèficit de mig milió d’euros

El govern municipal en culpa el canvi de legislació sobre l’IVA i l’oposició sosté que és per la mala gestió

L’Ajuntament de Girona ha hagut d’intervenir per evitar el concurs de creditors a l’Auditori-Palau de Congressos. Concretament el ple municipal va aprovar per majoria absoluta ahir un pla econòmic per eixugar el seu deute i garantir-ne la viabilitat. El regidor de Cultura, Carles Ribas, va assegurar que no es tracta d’un deute per mala gestió sinó pel canvi legislatiu del govern espanyol pel que va a l’IVA. Aquesta nova norma reclama l’impost sobre les subvencions culturals, i això ha provocat un dèficit d’uns 446.000 euros a l’Auditori. “És un pla de reequilibri perquè no s’arribi al concurs de creditors”, sosté. Durant el debat del ple els grups de l’oposició van coincidir a defensar la viabilitat de l’equipament, però alhora van sol·licitar una reorientació pel que fa a la direcció de l’equipament. Alguns, fins i tot, van dubtar de la necessitat que ho faci una fundació. La CUP-Crida per Girona sosté que l’Auditori tingui gairebé mig milió d’euros de pèrdues no és només culpa d’un imprevist amb l’IVA, i demana que es revisi el paper de les empreses i entitats privades i es replantegi el model a seguir. En aquest sentit, Concepció Veray (PP) va tornar a aprofitar l’ocasió per carregar contra l’alcaldessa Marta Madrenas. “No ajuda gens a la situació financera que l’equip de govern vulgui vetar la participació d’entitats privades únicament per motius ideològics perquè a l’alcaldessa no li agraden, com ha passat amb la Fundació Princesa de Girona.” Per la seva banda, Maria Mercè Roca (ERC-MES) sosté que “cal garantir la viabilitat de l’Auditori”, i per tant, “cal injectar els diners”. A més, va recordar que el canvi de legislació amb l’IVA “no només està afogant l’Auditori”, sinó també altres equipaments i entitats.

Crítiques per la gestió

Ribas es va defensar de les crítiques sobre la gestió a l’Auditori assegurant que “en cultura no hi ha pèrdues, sinó inversió”. “Cal una aposta per la cultura, no només per espectacles que emplenin l’Auditori –sosté–, aquesta és l’aposta que fa aquest Ajuntament, amb festivals i amb programació pròpia, per això ja fa dos anys que l’Auditori és l’espai amb millor programació de tot Catalunya.”

LA XIFRA

446.000
euros
és el deute que té l’equipament per culpa de la reclamació de l’IVA de les subvencions culturals.

Preveuen que les obres a Campdorà acabin el 2022

Les obres de la incineradora de Campdorà no estaran enllestides quan es preveia: el 31 de desembre del 2020. S’allargaran dos anys més. Falten per executar obres prioritàries per valor d’uns quatre milions d’euros que es preveien en una primera fase, que va arrancar el 2016. Ara tocaria entrar en una segona fase en la qual hi ha pressupostats uns 20 milions d’euros, però a aquests diners cal sumar-hi uns 4 milions d’euros d’obres que falten per executar. És precisament el que va aprovar ahir per majoria absoluta el ple de l’Ajuntament, demanar a l’Agència de Residus de Catalunya que incorpori aquests quatre milions d’euros en aquesta segona fase. Cal tenir en compte que la intervenció del govern espanyol a través de l’article 155 ha frenat part d’aquestes obres d’actuació.

Des de l’oposició, el grup del PSC, tot i que es va abstenir per “no posar pals a les rodes” a la renovació de la planta, va lamentar el retard de les obres. “Cal que es treballi per minimitzar aquest temps, perquè això suposa més costos per a la ciutat i la ciutadania”, va assegurar Elisabeth Riera. El PSC aposta per un canvi de model de gestió de residus, tal com també van plantejar ERC i la CUP-Crida per Girona. “És preocupant que no haguem avançat cap a un model alternatiu, no podem ajornar el debat”, va assegurar Martí Terés (ERC). Per la seva part, Laia Pèlach (CUP) va lamentar que no hi hagi hagut “debat ciutadà i polític” sobre aquest model.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen