Cinema

El BccN reivindicarà la llibertat d’expressió

La novena edició del Barcelona Creative Commons Film Festival (BccN) tindrà com un dels temes principals “la manca de llibertat d’expressió a l’Estat”, segons van explicar ahir els codirectors de la mostra, Andreu Meixide i Fernando Paniagua. Del 5 al 10 de juny, el BccN ha programat catorze projeccions i onze debats, entre altres activitats, al Macba, el CCCB, la sala Pumarejo i El Born CCM.

A diferència de les obres amb copyright, les creacions amb llicències lliures o llicències creative commons són gratuïtes: els creadors prefereixen que “siguin vistes i compartides, perquè volen el màxim de difusió per al tema”, que és sovint de caràcter reivindicatiu. Aquestes llicències “no donen més visibilitat ni en treuen, simplement legalitzen una situació que ja es produeix, que tot acaba circulant per internet, els arxius són reproduïbles fins a l’infinit i de forma gratuïta”, explica Andreu Meixide.Fa deu anys, aquestes llicències “sonaven com una cosa molt innovadora, trencadora, que transformaria la nostra relació amb els continguts digitals”, comenta Fernando Paniagua, que hi afegeix: “A partir d’un festival de divulgació de l’ús d’aquestes llicències, hem anat obrint el ventall i ara podem dir que som un festival de cultura lliure en un sentit més general.”

Contra la censura

El festival vol donar el màxim de visibilitat als continguts amb llicències creative commons La tria que ha fet és molt variada: hi ha molts documentals, però també curts, llarg de ficció, peces de videoart... La mostra arrencarà el 5 de juny al CCCB amb la presentació d’Artist at Risk, un col·lectiu que proporciona vies segures a artistes amenaçats als seus països per falta de llibertat d’expressió. Posteriorment, tindrà lloc un acte organitzat amb el col·lectiu #NoCallarem i el CCCB, en el marc del dia Orwell, que inclou la projecció del documental de Gerard Escuer Tijera contra papel, que repassa el paper de la censura al llarg de la història de l’Estat espanyol i posa sobre la taula els principals casos actuals de censura. Al mateix espai, a les 21.30 h, hi haurà un debat amb el director Gerard Escuer, el raper i poeta Pablo Hasel i el raper Elgio (tots dos condemnats a presó), l’activista pels drets humans Anaïs Franques, la periodista i activista Kaissa Ould Braham, i amb “l’absència forçada” de Valtonyc (es preveu que ja hagi ingressat a la presó).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Dusminguet farà un concert de comiat el 22 de juny a les Borges Blanques

Barcelona

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT