cultura

Mor l’escriptor nord-americà Philip Roth

L’escriptor nord-americà estava considera un dels escriptors més importants dels Estats Units

L’aclamat escriptor nord-americà Philip Roth ha mort aquest dimecres als 85 anys a Nova York, deixant en el món de les lletres sense un dels grans narradors del segle XX, candidat etern al Nobel, que no va arribar a aconseguir.

A Roth (Newark, Nova Jersey, 19 de març de 1933), considerat fins ara un dels escriptors amb vida més importants dels Estats Units, el seu èxit més important li va arribar amb el seu q uarts llibre Portney’s Complaint (El trastorn de Portnoy, 1969), en què la protagonista, Alexander Portnoy, explica la seves aventures sexuals al seu psiquiatra i viu turmentat pels remordiments i la seva obsessió pel sexe. En aquesta obra, però es troben les claus de la producció posterior de Roth, és a dir, la recerca de la seva pròpia identitat, la sexualitat com a motor vital i l’humor sarcàstic.

Des d’aquesta fita, cada llibre seu va ser un èxit editorial i objectiu, la majoria, d’escàndol i impacte en la societat nord-americana. La seva rellevància va ser tal que finalment va haver d’abandonar la docència el 1992 per dedicar-se de ple a la literatura.

L’extensa i guardonada obra de Roth s’ha caracteritzat per tractar, a més del sexe, sobre el desig, la vellesa, la mort i el judaisme i la seva obligacions. L’obra narrativa de l’escriptor nord-americà forma part de la gran novel·lística americana que segueix la tradició de Dos Passos, Scott Fitzgerald, Hemingway i Faulkner.

Alguns dels seus llibres s’han dut al cinema, com per exemple, El lament de Portnoy, L’escriptor fantasma, La taca humana i Elegy (dirigida per Isabel Coixet) .

Roth ha rebut diversos premis, com el Man Booker Internacional, el Pulitzer, el National Book Award i els PEN/Faulkner, PEN/Nabokov i PEN/Bellow, entre molts altres-De fet, el 2012 va rebre el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres 2012. Aquest mateix any, Roth va comunicar que deixava d’escriure i que Nèmesi era la seva última novel·la .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Dusminguet farà un concert de comiat el 22 de juny a les Borges Blanques

Barcelona

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT