Patrimoni

La misteriosa carta robada de Colom

Després d’un enigmàtic viatge amb diverses anades i voltes transatlàntiques, una carta en llatí de Cristòfor Colom, impresa l’any 1493, que narra les seves primeres experiències a Amèrica i que va desaparèixer fa més d’una dècada, tornarà finalment a la Biblioteca de Catalunya de mans del govern nord-americà.

Tot va començar el 2011, quan la carta feia ja més de sis anys que era fora de la Biblioteca de Catalunya i havia estat comprada en almenys dues ocasions. I va concloure gairebé cinc anys després al Brasil, quan un col·leccionista privat va lliurar-la a les autoritats. Entremig, un complex puzle de pistes, lladres sense cara, més cartes falses i preguntes sense respostes clares.

“Vam rebre una informació que diverses cartes de Colom havien estat robades de diverses biblioteques a Europa, entre elles la de Barcelona”, va explica Mark Olexa, agent especial de l’Oficina d’Investigacions de Seguretat Domèstica dels EUA, als periodistes a l’acte de lliurament formal a l’ambaixada espanyola a Washington, aquest dijous passat. Olexa va apuntar que la institució barcelonina desconeixia que havien robat l’original incunable de Colom, en què narra als Reis Catòlics els successos esdevinguts durant el seu primer viatge. El detectiu va viatjar a Barcelona l’any 2012 amb un professor de Princeton per constatar les seves sospites que la que figurava sota la custòdia de la biblioteca catalana no era l’original, impresa a Roma, sinó una còpia de gran qualitat.

“Creiem que el robatori va passar entre 2004 i 2005. La missiva va entrar després als EUA en dues ocasions: al novembre de 2005 i al desembre de 2009. I el 2014 va ser traspassada a l’últim posseïdor”, va explicar Jamie McCall, fiscal del districte de Delaware, que juntament amb Olexa ha dut la investigació del cas. Sobre els responsables del sofisticat furt, això no obstant, es manté la incògnita.

La Biblioteca de Catalunya estudia organitzar un acte de restitució en les pròximes setmanes. “Cal felicitar-se que finalment el document pugui tornar a la institució”, ha dit la directora, Eugènia Serra.

A la carta, Colom hi descriu les experiències viscudes durant el seu primer viatge de descoberta, que va durar set mesos. Es calcula que en queden setze exemplars a tot el món. La biblioteca catalana la guarda des del 1918.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol