Llibres

Els quatre pilars de l’adolescència

Columna ha publicat el premi Carlemany per al foment de la lectura, Rut sense hac, de Muriel Villanueva (València, 1976). Va ser escollida guanyadora entre les quinze històries que es presentaven al premi i que van ser valorades per alumnes de catorze i quinze anys d’escoles d’Andorra.

El títol té tres punts de vista que són imprescindibles per entendre la història: l’amor, la mort i la resiliència personal cap a problemes que poden sorgir. La història narra els fets dels inicis del batxillerat de la Rut, que va tenir càncer quan era petita. També coneixem les noves amistats, els problemes a casa, l’aparició d’un amor inesperat i la seva capacitat de superació i enfrontament amb els problemes de l’adolescència amb les seqüeles que li ha deixat el càncer: una cicatriu a la cintura, que amaga.

El títol parteix de la història real d’una amiga de l’autora, la Ros. El relat no és una biografia de l’amiga, sinó que amb les lleis internes de la narrativa s’ha anat maquillant i configurant la història del fet real. Seguint el ritme de vida de la Ros, Villanueva admet que sempre s’ha volgut “allunyar del drama” i, per tant, la història sorgeix dels dos extrems temporals: el de perdre la vida i el de sentir-se vital.

L’autora deixa clar que la intenció “no era escriure una novel·la sobre el càncer infantil, sinó sobre l’adolescència i les seves complicacions basades en quatre pilars clau: la família, l’amistat, l’amor –i la por d’enamorar-se– i els estudis”.

Villanueva ha destinat la meitat del premi econòmic a l’hospital Sant Joan de Déu i al seu centre d’investigació contra el càncer. Havia acordat donar la meitat a la Ros, però ella no ho va acceptar i també ho va donar al centre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia