Cultura

Interacció entre l’art i el paisatge

El Centre d’Art Arbar presenta el treball creatiu dels artistes Jordi Mitjà, Núria Rion i Jaime Vallaure

El Centre d’Art i Cultura Arbar inaugura dissabte (19 h) el cicle Substrat ontogènic. Processos performatius amb els artistes Jordi Mitjà, Núria Rion i Jaime Vallaure. Durant nou mesos els tres artistes han estat explorant, estudiant i interioritzant la Vall de Santa Creu a través de l’experimentació i la reflexió crítica sobre el compromís entre l’art, el paisatge i el patrimoni històric de la Vall i la serra de Rodes. La seva feina ha consistit a treballar entre les restes megalítiques, el jaciment megalític i medieval del poble de Santa Creu, la casa de la Plana de la serra de Rodes i el Centre Arbar –com a antic celler i restaurant La Catedral del Vi– a través de pràctiques artístiques contemporànies de caràcter performatiu.

En la inauguració del cicle, els artistes presentaran els projectes que han estat desenvolupant a través de processos performatius. Per una banda, Jordi Mitjà (Figueres, 1970) exposarà Les bèsties i les sobres. Pels ocells, una intervenció entesa com a assaig escultòric i performance en procés, i realitzarà l’acció titulada Determinant les sobres, a través de la qual reactualitzarà utensilis i productes en desús de la cuina de l’antic restaurant La Catedral del Vi a partir de diferents processos escultòrics que permetran recuperar la memòria viva del treball que s’hi havia dut a terme.

D’altra banda, Núria Rion (Tarragona, 1976) exposarà Assentament, un projecte que dialoga amb el jaciment megalític de Santa Creu i que busca els orígens de la població de la Vall de Santa Creu, relacionats amb les formacions geològiques, les connexions entre l’entorn natural i la memòria del lloc, així com el desenvolupament d’un discurs ecològic a favor de la conservació del patrimoni natural i històric. Pel que fa Jaime Vallaure (Astúries, 1965), planteja repensar la ruïna no com una decadència, sinó com una font de coneixement d’allò que va ser un dia, concebent-la com a quelcom dinàmic, generatiu i potencial. La presentació de Lapidum es farà en forma de conferència perfomativa.

No serà fins al diumenge 12 d’agost que els artistes presentaran la tercera i darrera fase dels seus projectes a la vinya del Clumet.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.