Patrimoni

L’art emigrat s’acosta

La tecnologia retornarà les tombes dels comtes d’Urgell a la Noguera

Ja no és un somni. Els sepulcres dels comtes d’Urgell tornaran aviat al monestir de les Avellanes. No els originals, que llueixen al museu Metropolitan de Nova York des de fa un segle, però sí unes còpies exactes en pedra que es construiran amb l’ajut de la tecnologia de darrera generació. Ahir es va presentar el projecte en el marc d’unes jornades d’estudi al cenobi de la Noguera.

La digitalització de les quatre tombes ha estat el primer pas d’aquesta operació. S’ha fet amb tècniques avançades que han permès de captar fins al més petit detall de les obres gòtiques, va explicar ahir la conservadora de la secció d’art medieval del Metropolitan, The Cloisters, Lucretia Kargère.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va anunciar que enguany s’enllestirà la reproducció del primer sepulcre. Segons Reñé, hi ha altres maneres de recuperar l’art que se n’ha anat del seu lloc d’origen sense la necessitat de recórrer als tribunals i a la Guàrdia Civil, com en el cas Sixena. La Diputació assumeix el cost d’aquest projecte, que és de vora 200.000 euros; 25.000 han estat destinats a la digitalització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia