Arts escèniques

El cercle virtuós

La Veronal suposa, al costat de l’IT Dansa i del premiat ‘Handle with care’, la garantia que hi ha talent per descobrir

‘Handle with care’, Premi de Dansa de l’IT, parla des d’una fragilitat que commou

El coreògraf Marcos Morau proposa un lloc ben indeterminat a Pasionaria. Si els títols i els universos sobre els quals desenvolupava la recerca La Veronal s’inspiraven en noms de ciutats, ara ha optat per un no-lloc però alhora un nom que remet a universos concrets. Després d’estrenar-se fa un mes al Teatro del Canal de Madrid, avui i demà fa estada al Lliure de Montjuïc. Morau proposa un lloc d’impasse, elimina el text i remet a una societat sense sentiments, quasi robotitzada, sense empatia humana. No queden entrades. Però repetiran, al març, al Mercat de les Flors.

Amb molt pocs anys, la companyia s’ha fet un lloc en la programació europea i asiàtica. I no només això. Els seus ballarins segueixen implicats en projectes que es van ramificant. Fins al punt que es va haver de trobar un forat en el programa del Grec perquè Pasionaria fos compatible amb IT Dansa (Lorena Nogal debuta de coreògrafa) i Falsestuff (en què Sau-Ching Wong actuava al costat de Nao Albet i Marcel Borràs). Per citar dos exemples. Aquest és un cercle virtuós que celebren des de l’Institut del Teatre.

Catherine Allard, directora de l’IT Dansa, admet que fa 20 anys el panorama de futur era incert. De fet, després de coreògrafs com Cesc Gelabert, Sol Picó, Àngels Margarit o Maria Rovira, que havien bastit companyia pròpia, hi va haver un buit. Allard va pensar, ara fa 20 anys, que calia encarar el futur, “és un paisatge que s’ha de treballar”. Ara, han passat 190 ballarins per les aules de dansa de l’Institut del Teatre i es respira una situació molt fèrtil, amb un grapat d’artistes que han sortit de Barcelona un cop acabats els estudis i que, una dècada més tard, tornen amb una trajectòria formada i que construeix des de casa i des dels diferents punts d’acollida. El programa D’Austràlia a l’Índia, passant per Barcelona, d’IT Dansa, es programa el 29 i 30 de juliol al Mercat de les Flors. Ja no queden entrades disponibles. L’IT Dansa és un dels projectes que fan més potent Barcelona. Perquè els coreògrafs han entès que cal cedir la seva coreografia a joves ballarins per formar-los. Per això en aquesta gala de l’IT Dansa hi ha un treball de Rafael Bonachela (coreògraf català que dirigeix la Sydney Dance Company) i que ja van estrenar el 2008; la primera coreografia de Lorena Nogal i un treball d’Akram Khan (que entra al repertori aquest any). Per una altra banda, Handle with care, de Tangen/Benzal (26 al 28 de juliol, Hiroshima), és el guanyador del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre(que només fa quatre edicions que es va activar, pel recentment desaparegut Jordi Fàbrega). És un dels millor valorats d’Europa. L’obra parla des d’una fragilitat que commou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona