Cultura

El poblat de la Draga, bé cultural d’interès nacional

El jaciment neolític de Banyoles, on es combina la recerca i la divulgació, està considerat el més important d’aquell període al sud d’Europa i atrau cada any estudiosos d’arreu del món

El govern va aprovar ahir la declaració de bé cultural d’interès nacional (BCIN) del poblat neolític de la Draga, a Banyoles, en la categoria de zona arqueològica. A partir d’ara es requerirà una autorització expressa del Departament de Cultura per a determinades intervencions, com ara anivellaments del terreny, plantada i arrencada d’arbres, remocions i excavacions del terreny per a qualsevol tipus d’instal·lacions que afectin el subsol i que superin els 30 centímetres de gruix des de la cota del terreny, o qualsevol afectació del fons subaquàtic.

Aquest jaciment està considerat el més important del seu període del sud d’Europa. Correspon a un assentament de fa uns 7.000 anys i, per tant, es tracta d’un dels primers exemples del pas de la vida nòmada a la sedentària, arran de la pràctica de la ramaderia i l’agricultura. Les activitats al poblat de la Draga es concreten en dos vessants: la recerca arqueològica i la difusió de la vida quotidiana del neolític. La primera s’està realitzant sense interrupció des que les excavacions es van iniciar, a principis de la dècada dels 90, arran de les obres per als Jocs Olímpics. Els descobriments que s’han fet en aquestes tres dècades (principalment en terra ferma, però també a l’interior de l’estany) han anat atraient estudiosos internacionals. Quant al vessant divulgatiu, al costat del jaciment s’han recreat unes cabanes de l’època i s’hi ofereixen tallers i visites guiades, sobretot a grups d’escolars. Una part del jaciment, l’antiga platja neolítica, està actualment sota les aigües del llac, mentre que les altres zones excavades estan en terra ferma.

El 37è BCIN

Al Pla de l’Estany ja hi havia fins ara 36 edificis o espais declarats bé cultural d’interès nacional, però només un –la cova del Reclau de Serinyà– ho és en la mateixa modalitat que té el poblat de la Draga. A tot Catalunya hi ha més de 200 BCIN arqueològics o paleontològics.

LA XIFRA

7.000
anys
d’antiguitat tenen les restes que des de la dècada de 1990 s’estan extraient en aquest recinte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Vint primaveres

Girona
Miquel Gil
MÚSIC

“Radiohead és un dels meus grups de capçalera”

BARCELONA
Nora Navas
Actriu

“Sempre parteixo de mi, de com soc jo”

Barcelona

La reforma de la casa natal de Dalí, pendent del pressupost

FIGUERES

Cabré i Ruscalleda, premis nacionals

Barcelona
PULPOPOP
GRUP DE MÚSICA

“La música pot ajudar a divulgar coneixements més complexos”

gIRONA
Crònica

La festa, formidable, de cada dia

Girona

Peret, entre la rumba i la vida

Barcelona

Conte infantil il·lustrat per Quim Bou

BANYOLES