Art

El gran estiu de Gala

Els museus del triangle dalinià potencien la presència de la companya del pintor en la seva programació, aprofitant la primera exposició que li dedica el MNAC

El Teatre Museu de Figueres i el castell de Púbol ofereixen visites nocturnes fins a l’1 de setembre

La Fundació Gala-Salvador Dalí potencia aquest estiu la presència de la companya del pintor als espais expositius de l’anomenat “triangle dalinià”, coincidint amb l’aproximació que proposa el MNAC al seu paper de còmplice creativa de Dalí, no només com a musa, sinó com una figura destacada als cercles de l’avantguarda europea de la primera meitat del segle XX.

El títol escollit per a la primera exposició internacional dedicada a Gala, Gala Salvador Dalí, una habitació pròpia a Púbol, que es pot visitar al MNAC fins al 14 d’octubre, ja invita a establir lligams amb els museus empordanesos, i més en concret amb el castell de Púbol, que Dalí va regalar-li en un gest d’amor cortès que donaria a Gala l’oportunitat de desplegar-hi àmpliament el seu propi univers. Púbol és sense cap dubte l’espai on ella es fa més present, a través del seu vestuari, les joies i els seus racons secrets, per més que Dalí intervingués en el mobiliari i en els elements decoratius. Era el seu refugi privat, i el que encara avui desperta més interrogants i fins i tot supersticions, com la del famós curtcircuit que va foragitar el pintor del castell l’única nit que va gosar passar-hi quan Gala ja era morta. Per tal de donar més relleu a la seva figura, la selecta exposició temporal que cada estiu la fundació presenta a Púbol tracta de les dones que van fotografiar Dalí, entre les quals hi ha, per descomptat, Gala.

També a Portlligat, el taller més estable de Dalí, l’empremta de Gala és ineludible, sobretot a la sala oval, en forma de closca de garota, que l’artista va dissenyar pensant en ella. En aquest laberint de pedra blanca sorgit de la reforma de diverses barraques de pescadors, la parella va passar-hi els estius més feliços i creatius des que es van conèixer, el 1929, durant la històrica estada que Gala va fer a Portlligat amb qui encara era el seu marit, el poeta Paul Éluard.

Finalment, al Teatre Museu Dalí de Figueres l’ombra de Gala s’hi projecta en múltiples formes: a través dels nombrosos retrats que en va pintar Dalí, dels jocs de dobles imatges, de fotografies, d’arbustos podats resseguint la magnètica G del seu nom o fins i tot de la barca que feien servir per navegar quan eren a Portlligat i el Cap de Creus.

Com cada estiu, l’oferta expositiva de la Fundació Dalí aporta l’al·licient de les visites nocturnes, fins a l’1 de setembre. Al museu de Figueres són de les 10 de la nit fins a la 1 de la matinada (15 euros), i inclouen una copa de cava servida en un dels patis interiors. Al castell de Púbol, d’aforament limitat a només vint persones, les visites són guiades, de les 20 a les 22 h (20 euros), i conclouen també amb una copa al jardí. A Portlligat no hi ha aquesta oferta nocturna, però l’horari és prou ampli: de les 9.30 a les 21 h (12 euros), sempre amb reserva al telèfon 972 251 015. Per tal de gestionar amb antelació la compra de les entrades o el servei de guia, hi ha el web https://www.salvador-dali.org.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona