Llibres

Mor V.S. Naipaul

L’autor britànic, premi Nobel de literatura i sovint acompanyat per la polèmica, va néixer a Trinitat i Tobago en el si d’una família d’immigrants del nord de l’Índia

Va generar polèmica amb temes sobre religió, política, literatura i sexualitat

El tòpic assegura que darrere de tot gran home hi ha una gran dona. V.S. Naipaul, que va morir la matinada de diumenge a casa seva, a Londres, pensava que en cal més d’una. Nadira Alvi, segona esposa de l’escriptor, és qui va comunicar als mitjans el traspàs de l’autor, de gairebé 86 anys. Va qualificar-lo com “un gegant en tot el que va aconseguir”. “Va morir envoltat de totes les persones que estimava, després d’haver viscut una vida plena d’una creativitat meravellosa i esforçada”, hi va afegir.

Vidiadhar Surajprasad Naipaul –més conegut amb les inicials V.S. davant del cognom– va néixer el 17 d’agost del 1932  a la ciutat de Chaguanas, a l’illa de Trinitat i Tobago, en una família d’immigrants del nord de l’Índia. El seu pare, quan l’escriptor encara era un nen, li llegia obres de Shakespeare i de Dickens. Quan tenia 18 anys, i gràcies a una beca, es va traslladar a Anglaterra per estudiar a la Universitat d’Oxford. Un cop llicenciat, el 1953, va començar a fer de periodista, col·laborant en diverses revistes i com a crític literari per a la BBC.

Va iniciar la carrera literària el 1957, amb la narració The Mystic Masseur. En total, va publicar quinze reculls de relats, setze novel·les i una desena de llibres de no-ficció, sobretot de viatges.

En català, s’han traduït tres títols seus, tots tres a Edicions 62: Una vida malaguanyada (2002), Més enllà de la fe: entre els pobles conversos de l’islam (2002) i Una casa per al senyor Biswas (2003), l’obra més famosa de l’autor britànic i la que el va fer destacar. Amb elements autobiogràfics, hi narra la lluita solitària d’un esperit rebel que xoca amb la incomprensió dels qui l’envolten i que intenta fugir d’un destí condicionat pels mites, les tradicions i les creences supersticioses. Com en molts dels seus títols, Naipaul descriu la recerca de la identitat d’un món postcolonial col·lapsat per la confusió.

Va ser crític, fins i tot polèmic, amb la religió, en especial amb l’extremisme islàmic. El 1981, va publicar Among the Believers: An Islamic Journey, en què narra un viatge de sis mesos per l’Iran, el Pakistan, Malàisia i Indonèsia i hi analitza el creixement de l’extremisme religiós després de la revolució islàmica.

Tot sovint, veus autoritzades representant el Tercer Món li van recriminar la visió pessimista que oferia d’aquests països en les seves obres i que, a més, ho fes havent marxat a viure a Anglaterra.

També va generar polèmica amb temes relacionats amb la política i amb la visió que tenia de la literatura. Un dels autors amb qui va discutir sovint, Salman Rushdie, ahir, va ser un dels primers a homenatjar l’autor: “Vam estar en desacord tota la vida, sobre política i sobre literatura, però ara sento com si hagués perdut un estimat germà gran.”

I també van ser qüestionades les complexes relacions que va mantenir amb les dones. En especial quan, el 2008, en una biografia autoritzada, va provocar un escàndol en fer públic que, a partir del 1972 i al llarg de més de vint anys, va mantenir una relació sadomasoquista amb Margaret Murray, una argentina d’origen britànic. 

Polèmiques, disputes i escàndols al marge, la seva obra literària va anar creixent obra a obra. El 1971, va consolidar la seva reputació en rebre el premi Booker per In a Free State, uns relats entrellaçats sobre immigrants indis i antigues nacions colonials a l’Àfrica. De grans premis, també va rebre, el 1986, el premi T.S. Eliot d’escriptura creativa.

El reconeixement més important, però, arribaria el 2001, amb el premi Nobel de literatura. “Naipaul és un filòsof modern; amb un estil elegant, que ha estat admirat com toca. Transforma la ràbia en precisió i permet que els successos parlin amb la seva ironia intrínseca”, va assegurar el portaveu del comitè que concedeix el premi suec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda