Música

Crítica

clàssica

Joiosa trobada

Una feliç trobada musical ha passat pel Festival de Torroella de Montgrí aportant-hi tanta bellesa que per força hi deixarà empremta: entre la cantaora Rocío Márquez, renovadora del flamenc assumint-ne la tradició amb una llibertat lligada a una sensibilitat feminista i intel·lectual, i l’extraordinari violagambista Fahmi Alqhai, que, des de la seva formació en la música renaixentista i barroca amb criteris historicistes, s’obre a altres tradicions musicals. Aquesta trobada la defineixen com un Diàlegs de sons vells i nous i també hi participen Agustín Diassera (que, vinculat a Rocío Márquez, aporta una percussió entre la tradició i la modernitat que dona compte de les noves sonoritats que la cantaora aporta al flamenc) i el també violagambista Rami Alqhai, membre de l’Accademia del Piacere, que el seu germà Fahmi lidera i que, essent una formació més àmplia, lliga el seu nom al projecte.

La proposta no és pròpiament una fusió, sinó que cadascú hi aporta el seu “món” per compartir-lo i descobrir alguna cosa inesperada d’ell mateix en el de l’altre. I és així que, amb una veu clara que també trenca certes convencions del flamenc, Rocío Márquez tant fa seu un madrigal de Claudio Monteverdi, Si dolce è’l tormento, com els Alqhai (sevillans de mare palestina i pare sirià) gaudeixen lliurant-se a la manera com la cantaora aborda els aires de peteneras o la seguiriya. A més, en la seva proposta també hi cap El cant dels ocells transformat en una “nana” per Rocío Márquez. O una versió primorosa d’Angelitos negros, amb la qual va acabar el concert celebrat al jardí del Palau Lo Mirador, un escenari que el Festival de Torroella ha incorporat en sintonia amb l’encert de les seves eleccions musicals.

Accademia del Piacere
Jardí del Palau Lo Mirador, 16 d’agost. Festival de Torroella


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona