Patrimoni

Troben 68 fosses de la guerra dels Segadors

Els treballs arqueològics que es duen a terme a les obres de la nova estació del TAV de la Sagrera a Barcelona han posat al descobert 68 fosses amb 358 esquelets, probablement de soldats de la guerra dels Segadors (1640-1652).

Segons ha explicat a Efe el responsable d’intervencions arqueològiques del Servei d’Arqueologia de Barcelona, Josep Pujades, tot i que encara falta per fer la prova del carboni-14 per datar les restes, la hipòtesi amb què treballen pels indicis és que es tracti d’enterraments de soldats de les tropes de Felip IV que van participar en el setge de Barcelona el 1651 i que segurament van morir de la pesta.

Pujades ha detallat que han trobat 68 fosses, de les quals ja n’han obert 65, i que la majoria dels 358 esquelets trobats pertanyen a homes d’entre 15 i 35 anys, la qual cosa correspondria a un exèrcit de l’època.

Els arqueòlegs, que esperen concloure els seus treballs d’aquí a unes setmanes, ja van documentar aquesta necròpolis en una primera campanya que es va fer entre el 2011 i el 2012 i sospiten que aquesta s’estén més enllà dels límits de les obres que es porten a terme.

Pujades ha assenyalat que probablement el cementiri era més extens perquè algunes fosses ja estaven arrasades de quan aquesta àrea, situada ara en plena ciutat, eren terres de cultiu.

A més dels esquelets, els arqueòlegs també han trobat restes materials i d’indumentària, i algun fragment de ceràmica que esperen que confirmi que es tracta de l’època i dels individus de la guerra dels Segadors. Totes les restes trobades es traslladen al magatzem del Museu d’Història de Barcelona a la Zona Franca, on seran sotmesos a estudis exhaustius per confirmar les hipòtesis dels arqueòlegs, que han documentat a través de plans de l’època que al costat d’aquest lloc, a Sant Martí de Provençals, hi va haver un campament militar enorme de les tropes de Felip IV.

Entre els esquelets trobats, ha precisat Pujades, també n’han trobat algun amb indicis de mort violenta susceptible d’haver estat en acte de guerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència