Patrimoni

El repte dels fons digitals

L’Inspai presenta un estudi de l’estat del patrimoni fotogràfic dels museus de les comarques gironines i detecta més de 2 milions d’imatges, un 80% digitals

La gran majoria d’imatges es conserven als museus en un estat entre molt bo i bo

El Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, l’Inspai, va presentar ahir a la Casa de Cultura l’Estudi de camp del patrimoni fotogràfic dels museus de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona, endegat farà un parell d’anys amb l’objectiu de conèixer l’estat de la composició del patrimoni de 25 museus i a la vegada oferir-los dinàmiques d’actuació per a la seva preservació i difusió.

Els autors de l’estudi, Natàlia Navarro (cap d’Inspai), Alfred Mauri (arxiver i exdirector de l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents) i Jordi Mestre (fotògraf i restaurador de fotografies), han identificat un total de 2.174.659 fotografies, de les quals el 79% corresponen a imatges digitals i el 21%, a analògiques.

Arran d’aquesta anàlisi, com indiquen els autors de l’estudi, una de les conclusions a les quals s’ha arribat és que la imatge digital és un dels àmbits en què hi ha més aspectes a resoldre. Per tant es recomana prestar una especial atenció a aplicar els sistemes més òptims d’emmagatzematge, formats i suports de les fotografies digitals, com pot ser, per exemple, l’ús de documents TIFF en comptes de JPG. De fet, l’estudi s’ha presentat en el marc d’una jornada –La digitalització i la gestió de les imatges digitals– que treballa en aquesta direcció. També han detectat que la majoria de museus conserven les imatges en un estat entre molt bo i bo.

Durant la presentació els investigadors s’ha remarcat que els responsables dels museus són coneixedors de la situació en què es troba la fotografia al seu centre i de les mancances existents per actuar en conseqüència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Crítica

Inefabilitat i sublimitat

música

Dusminguet farà un concert de comiat el 22 de juny a les Borges Blanques

Barcelona

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona