Arts escèniques

La crònica

L’èpica del poble

La companyia banyolina Cor de Teatre té en la veu la seva expressió artística. Nascuda fa vint anys, no és només un grup coral, ni una companyia teatral. “Som les dues coses”, es defineixen al web. En diria una tercera: són escola i bressol d’artistes. Des de la Factoria d’Arts Escèniques de Banyoles i a partir de l’aprenentatge i l’amateurisme, s’han professionalitzat.

Després d’Operetta (2011) i Allegro (2014), que han girat per diferents escenaris europeus, Cor de Teatre ha assumit un repte majestuós. “Interpretar amb la veu cantada dues de les obres més èpiques i fundacionals de la cultura europea, la Ilíada i l’Odissea, amb el nostre llenguatge propi”, explica el director, David Costa. I certament a Troia, una veritable odissea!, presentada fa una setmana a Banyoles i que es podrà veure al Teatre Municipal de Girona dins el festival Temporada Alta el 6 de desembre, el grau d’exigència de Cor de Teatre i l’aposta, ferma, per la lírica i sobretot per la seva divulgació, l’eleva a nivells d’una petita gran òpera, espectacle polifònic que sobresurt per damunt del teatre, per a tots els públics.

La història que explica, el relat atribuït a Homer, les llegendes i mitologies, són prou conegudes. Una universalitat que és molt necessària. Hi ha l’heroi, Ulisses i els déus –presentats dalt de l’Olimp, com si desfilessin en una passarel·la, ovacionats pels mortals, i la ironia, en aquestes escenes que podrien ser solemnes, contribueixen a rebaixar precisament el grau de transcendència de les grans tragèdies gregues.

El paper del cor és vital en la narració dels episodis més coneguts: l’enamorament entre Paris i Helena que desencadena la guerra, la mort d’Aquil·les, el mite del cavall gegantí que entra a Troia... Però també les aventures d’Ulisses, la cova del gegant Polifem, els naufragis, les sirenes... L’èpica se’ns explica a través de Don Giovanni, de La flauta màgica, del Rèquiem de Mozart, de la Cavalcada de les valquíries de Wagner... i amb una escenografia sòbria que juga amb llençols, ombres xineses i l’omnipresència del cor que, com un sol poble, narra les gestes que el defineixen i que el fan immortal.

Cor de Teatre farà estada amb Troia, una veritable odissea! a la sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya ( TNC ), a Barcelona, del 13 al 30 de desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA