Cinema

Linxaments, or, zombis i nazis

Sitges tanca la programació amb alguns films que aspiren a premi i títols interessants fora de concurs

El Festival de Sitges va tancar ahir la programació amb un grapat de propostes molt diverses, algunes de les quals estan als límits exteriors del gènere fantàstic. Fora de competició, es va presentar 70 binladens, un títol curiós que fa referència als bitllets de 500 euros (tothom en parla, però ningú els veu, com l’antic líder d’Al-Qaida). Es tracta d’un thriller d’atracaments dirigit per Koldo Serra (Bosque de sombras, Gernika), que té dues protagonistes femenines, Emma Suárez i Nathalie Poza, acompanyades d’Hugo Silva.

Relata l’atracament a una sucursal bancària de Bilbao que acaba amb dotzenes d’ertzains assetjant la parella d’atracadors (Poza i Silva) i set ostatges. Una d’elles (Ema Suárez) s’ofereix a fer d’intermediària perquè té problemes encara més greus que estar allà atrapada, en un film que té Tarde de perros, com a gran referent. Koldo Serra sap trobar la manera de mantenir la tensió dramàtica a través d’una història amb girs inesperats i personatges sòlids.

La ‘plaga’, a la pantalla

Fora de competició, abans-d’ahir es va poder veure també El año de la plaga. El best-seller de Marc Pastor, una distopia ambientada a Barcelona, ha estat adaptat per Carlos Martín Ferrera i combina la ciència-ficció (amb referències explícites a La invasión de los ladrones de cuerpos) amb el retrat d’un home en crisi (l’actor Ivan Massagué) i algunes espurnes de comèdia.

En la secció Oficial Fantàstic Competició s’ha pogut veure Upgraded, una pel·lícula de ciència-ficció deutora de Blade runner (amb un rerefons filosòfic més prim) i Terminator, que va ser molt aplaudida pel públic, però que no va més enllà d’un bon entreteniment. Overlord, producció de J.J. Abrams (que va enviar un salut enregistrat al públic de Sitges) dirigida per Julius Avery, mostra un grup de soldats que, el Dia D, salten en paracaigudes en territori francès ocupat pels nazis. Brillant en la seva manera de filmar la guerra (el salt en paracaigudes sembla una pel·lícula de terror), deriva després cap al subgènere de zombis en un gir innecessari.

Keepers ha estat dirigida per Kristoffer Nyholm, ajudant de direcció de Lars von Trier i realitzador de la sèrie danesa The killing. Protagonitzada per Peter Mullan i Gerard Butller, es basa en una llegenda sobre una petita illa de la costa oest d’Escòcia, on els tres vigilants revelen els seus instints més bàsics per culpa d’un cofre amb or que es troben.

Linxaments

També es desperten els instints assassins de la ciutat nord-americana de Salem a Assassination nation: gent armada es disposa a executar quatre noies acusades d’abocar a internet dades privades de mitja ciutat. El linxament, físic o digital, continua ben vigent en ple segle XXI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia