Música

Carles Arbusé, ‘Xiulet’, una vida de reptes

L’últim repte de Carles Arbusé va ser escriure i cantar per primera vegada –xiular havia estat fins aleshores el seu instrument– la cançó titulada Nooo deixis de caminar! Gravada en estudi amb arranjaments de Pere Thió, la peça a quatre veus, totes de Carles Arbusé, restarà com l’últim projecte artístic del músic gironí, més conegut pel sobrenom de Xiulet, que recentment ha mort arran d’una llarga malaltia. La mort es va produir fa uns dies, però no s’ha comunicat per exprés desig de l’artista.

Des que li van diagnosticar un càncer de pulmó i que li quedaven noranta dies de vida, ja han passat més de deu anys. Una dècada que Arbusé va saber aprofitar per viure intensament malgrat els imponderables. Incombustible tot i les operacions, que el van deixar amb només un pulmó, Xiulet no va deixar de tocar en nombrosos concerts i va gravar fins a una desena de discos. Ho explicava en aquest mateix diari arran de la gravació d’aquest últim single el 23 de desembre del 2017: “Tinc una voluntat de ferro i sobretot moltes ganes de viure. Per això, sempre que em diuen que estic afectat per la malaltia, busco alguna cosa per contrarestar-la. Com ho faig? Doncs proposant-me reptes, reptes que es tradueixen en il·lusions.”

La carrera musical de Xiulet va començar a finals dels anys noranta, quan va gravar un disc en què versionava vuit cançons per als clients del taller d’arts gràfiques que havia heretat del seu pare. Allà demostraria la seva habilitat per xiular melodies i seria l’inici d’una popularitat que transcendiria les terres catalanes que tant estimava i que el portaria a aparèixer en televisions de la resta de l’Estat i, fins i tot, de Miami. També va gravar anuncis de televisió. El 2015 va participar en el disc de la Marató amb el Quartet Mèlt.

Nascut el 1961, Carles Arbusé era fill d’hospici i per això va fundar l’Associació de Nens i Nenes Abandonats (ANNA), que té entre els seus objectius atorgar beques a infants creatius sense recursos. Poc abans de morir ultimava el llibre Camina, camina, no paris de caminar, on explicarà la seva experiència amb la malaltia del càncer, que finalment li ha tret la vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA