Patrimoni

Patrimoni

A la recerca del romànic banyolí

Fan una prospecció amb georadar a la nau de Santa Maria dels Turers per tal d’obtenir informació sobre el temple anterior a l’actual

Se sap segur que l’actual temple gòtic de Santa Maria dels Turers de Banyoles es va aixecar sobre un d’anterior, però no es disposa de gaires dades més. Una prospecció amb la tècnica de georadar (detecció d’estructures i objectes enterrats a través de les ones electromagnètiques), feta ahir al matí en aquesta església, permetrà segurament conèixer molt millor l’edifici precedent. La iniciativa ha estat del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles (CECB) després que en la darrera edició del Col·loqui de Tardor –una trobada científica organitzada per aquesta entitat junt amb la UdG– sorgís entre els ponents una controvèrsia sobre el temple romànic de Santa Maria i, més concretament, sobre les característiques de l’absis, l’existència del qual està constatada des de la dècada dels quaranta. “Els estudiosos no es posen d’acord sobre si era una església amb un sol absis o si, a més, tenia dues absidioles”, resumeix el president del CECB, Joan Anton Abellan. El fet que n’hi hagués només una o en tingués tres, diria molt de la importància del recinte en aquella època. “Ara sortirem de dubtes”, conclou Abellan.

Segons les previsions, d’aquí a un parell de mesos es disposarà dels resultats de la prospecció, duta a terme per un equip de la Universitat de Barcelona (UB). La intenció del Centre d’Estudis és presentar els fruits del treball el primer trimestre de l’any que ve, junt amb la publicació que recollirà les comunicacions i ponències del Col·loqui de Tardor dedicat a l’església de Santa Maria, origen de la idea de la prospecció a la recerca de l’absis.

La referència documental més antiga que es té de Santa Maria dels Turers és del 1017 (l’any passat se’n va commemorar el mil·lenari), però es creu que al segle X ja existia. A la segona meitat del segle XIII van començar els treballs del temple actual, que durant molt de temps va tenir una sola nau. Les laterals i les corresponents capelles s’hi van afegir a partir del segle XVIII, d’acord amb la importància que anava tenint Santa Maria i el creixent nombre de feligresos que hi acudien.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia