Arts escèniques

Història de la puta mili

Temporada Alta estrena ‘Mili KK’, una obra de Marc Angelet que repassa trenta anys d’història de la insubmissió fins a l’abolició del servei militar obligatori

L’obra clourà el cicle Verbatim amb quatre funcions des d’avui i fins diumenge

En aquest moment actual en què les lluites socials estan a l’ordre del dia i hi ha una crida per actuar sense violència, és oportú fer una mirada enrere i redescobrir un dels moviments de desobediència civil més importants viscuts en l’Europa del segle XX: la insubmissió a l’Estat espanyol. L’encarregat de fer-ho és Marc Angelet al capdavant d’una obra titulada Mili KK i que s’estrena avui en el marc del festival Temporada Alta, dins el cicle Verbatim, que té lloc a la sala La Planeta.

Coescrita per Angelet juntament amb Jumín Erra, Mili KK repassa els trenta anys d’història (1971-2001) d’aquell moviment antimilitarista encapçalat per insubmisos i objectors de consciència, que es va gestar en els últims anys del règim de Franco, va tenir l’apogeu en la dècada dels vuitanta i va concloure amb l’abolició del servei militar obligatori el 31 de desembre del 2001. L’obra, en format Verbatim –teatre documental–, s’ha confeccionat a partir de testimonis d’aquells objectors de consciència, insubmisos, militars, polítics, jutges, fragments de sentències i de titulars periodístics, tot per fer conèixer als espectadors les estratègies, les pràctiques i les contradiccions d’un moviment pacifista que va posar fi a la mili i va modificar completament la relació d’una jove democràcia amb el seu anacrònic estament militar, com destaca Angelet.

Pel director, aquest és un espectacle “molt intergeneracional”, ja que “nois molt joves es plantaven davant d’un sistema, i és una manera de fer arribar aquest moviment a les noves generacions”.

Pel que fa al repartiment, destaquen les actuacions de Francesc Cuéllar, Rafa Delacroix i Alberto Lozano, aquest últim d’una gran semblança física –casualment, com va destacar Angelet– a Pepe Beunza, considerat el primer objector de consciència al servei militar a l’Estat espanyol de caràcter polític. Mili KK, que forma part de la programació del festival Temporada Alta i clou el cicle Verbatim, es podrà veure des d’avui i fins al 2 de desembre a la sala La Planeta, amb un total de quatre funcions.

Recta final del festival

El festival gironí, que ja ha entrat en la recta final de la programació, continua musicalment avui amb el concert de Sílvia Pérez Cruz i Marco Mezquida a l’Auditori, divendres amb l’actuació de Xebi SF (La Planeta) i dissabte Clara Peya (Teatre de Salt). El petit príncep, dissabte i diumenge a l’Auditori, i La resposta dissabte al Teatre Municipal, són només alguns dels espectacles més destacats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona