Cinema

‘El reino’, favorita als Goya

El film de Sorogoyen ha aconseguit 13 nominacions, ‘Campeones’ en té 11 i Isaki Lacuesta aspira a dos premis grans

El Festival de Sant Sebastià ha tornat a ser l’aparador on es presenten en societat els grans candidats als Goya. Ja havia passat amb títols com Los lunes al sol, Truman o El hombre de las mil caras..., i la història es repeteix amb El reino, el segon llargmetratge de Rodrigo Sorogoyen, que ja va triomfar a Donostia i als Goya amb el seu primer llargmetratge en solitari, Que Dios nos perdone (2016). Isaki Lacuesta, que també va passar pel Festival de Sant Sebastià i hi va guanyar la Petxina d’Or amb Entre dos aguas, està nominat a dos Goya importants, el de millor pel·lícula i direcció.

Denúncia de la corrupció

Antonio de la Torre interpreta a El reino un polític corrupte d’un govern autonòmic no especificat (venen a la ment PP i el País Valencià) que es rebel·la contra el seu partit quan el deixa caure perquè la corrupció sistemàtica es perpetuï. La pel·lícula s’ha publicitat com un thriller de denúncia contra els greus casos de corrupció que hi ha hagut a l’Estat espanyol, i no falta qui critica que no hagin gosat esmentar partits, governs i comunitats autònomes pel seu nom.

És evident, en tot cas, que la pel·lícula ha agradat, i molt, a l’Acadèmia del Cinema Espanyol, que en les votacions preliminars l’ha nominat a 13 estatuetes, entre les quals hi ha pel·lícula, director, actor principal (Antonio de la Torre), actor i actriu de repartiment (Luis Zahera i Ana Wagener), guió original, fotografia...

També ha agradat molt Campeones, pel·lícula sobre un equip de bàsquet de discapacitats dirigida per Javier Fesser, que ha obtingut tal èxit de públic que fins i tot s’ha estrenat als cinemes un documental sobre la pel·lícula, Ni distintos ni diferentes: Campeones. Protagonitzat per actors no professionals que són discapacitats, Campeones és finalista a pel·lícula, direcció, actor protagonista (Javier Gutiérrez), guió adaptat, cançó original (de Coque Malla), actor secundari (Juan Margallo)...

Bardem i Cruz

Els 33 premis Goya es lliuraran excepcionalment a Sevilla el 2 de febrer del 2019, presentats pels catalans Andreu Buenafuente i Sílvia Abril. Una altra candidata important és Todos lo saben, amb vuit candidatures: pel·lícula, director (l’iranià Asghar Farhadi) i els actors Javier Bardem, Penélope Cruz i Eduard Fernández. La pel·lícula revelació d’aquest any és Carmen y Lola, que també suma vuit nominacions, entre les quals hi ha el de millor pel·lícula i nova directora.

José Coronado per Tu hijo, Susi Sánchez per La enfermedad del domingo i Najwa Nimri per Quién te cantará estan nominats també com a intèrprets protagonistes. Antonio de la Torre aspira a dos Goya: millor actor (El reino) i actor secundari (La noche de 12 años).

Actors i pel·lícules catalanes nominades

No és el 2018 un any de moltes coincidències en els Gaudí i els Goya. A part de les dues nominacions d’Isaki Lacuesta per Entre dos aguas (pel·lícula i direcció), destaquen l’esmentat Eduard Fernández (Todos lo saben) i l’actriu Anna Castillo, que aspira a millor actriu de repartiment per Viaje al cuarto de una madre. Aquesta coproducció catalana aspira a cinc premis Goya (i a nou Gaudí, igual que Entre dos aguas). La sombra de la ley ha aconseguit sis nominacions tècniques, i Mar Targarona n’ha aconseguit quatre amb El fotógrafo de Mauthausen. Elena Trapé ha quedat sorprenentment fora dels premis, després de triomfar a Màlaga. No podia aspirar a directora novella perquè Les distàncies era el seu segon llargmetratge en solitari. També hi ha, entre d’altres, el director de fotografia Eduard Grau per Quién te cantará i la producció Memòries d’un home en pijama, nominada a l’apartat de millor film animat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
El reino

«El reino»

Gènere: Drama
Direcció: Rodrigo Sorogoyen.
Intèrprets: Antonio de la Torre, Josep Maria Pou, Mónica López, Nacho Fresneda, Ana Wagener.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]
Entre dos aguas

«Entre dos aguas»

Gènere: Drama
Direcció: Isaki Lacuesta.
Intèrprets: Israel Gómez Romero, Francisco José Gómez Romero, Rocío Rendón, Yolanda Carmona, Lorrein Galea.
Valoració crítica: [ep] [ep] [eb] [eb]

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda