Cinema

Pera, Gaudí d’Honor

L’Acadèmia del Cinema Català destaca la seva labor d’actor i doblador

L’actor Joan Pera, tant imprescindible en la història del teatre més popular català dels últims 50 anys, rebrà el Gaudí d’honor 2019 en la propera gala, prevista per a finals de gener. L’Acadèmia del Cinema Català, ho va anunciar ahir, tot celebrant el seu treball “davant i darrere les càmeres”.

L’acadèmia, que presideix Isona Passola, destaca la contribució de Pera com a actor (la versió cinematogràfica de Vilafranca, del dramaturg Jordi Casanovas, que Pera hi ha intervigut figura entre les nominades d’enguany) i també en els doblatges de veus tant carismàtiques com Jerry Lewis, Jack Lemmon o Matthew Broderick, Rowan Atkinson i Woody Allen.

La carrera de Joan Pera es remunta al seu primer treball Història del Zoo, d’Edward Albee. Se l’ha vinculat amb la seva vis més còmica, tot i que també va fer molts personatges dramàtics als anys 60 i era el mateix director fundador del Sitges Teatre Internacional, Ricard Salvat, el que l’esperonava a fer carrera en aquest gènere. Però la popularitat televisiva (arran en les sitcom dels 80 del doctor Caparrós, que protagonitzava Joan Capri) i, posteriorment, la vinculació amb Paco Morán a l’escenari (La extraña pareja, La jaula de las locas, Mamaaa, Matar al presidente) el concentraven en la comèdia. Es gràcies al cinema que va poder desenvolupar aquesta altra carrera dramàtica: Bon exemple d’això són films com Forasters (Ventura Pons va adaptar un text de Sergi Belbel) o Pau, la força d’un silenci, de Manuel Huerga, on donava vida al músic Pau Casals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia