Música

Compromès com mai

El 24è festival Barnasants reivindica el poder transformador de la cultura i la cançó amb més d’un centenar de concerts arreu de tot el domini lingüístic català

Nacho Vegas, Quilapayún, El Cabrero, Roger Mas i Maria del Mar Bonet, són al cartell

El Projecte Cultural en Xarxa Barnasants arriba a la 24a edició “plantant la bandera de la cultura independent i transformadora” en més de 30 escenaris dels territoris de parla comuna amb 110 concerts, sota el lema Feixisme mai més. Cesk Freixas donarà el tret de sortida oficial al festival, el 25 de gener a l’Auditori, amb la presentació del seu setè treball, Festa Major, una de les 44 novetats discogràfiques que es presenten enguany. Sis dies abans, l’Alguer tornarà a acollir el concert previ amb Giorgio Conte i Joan Isaac amb un repertori d’anada i tornada entre Itàlia i Catalunya, producció del Barnasants. El concert de tancament del 14 d’abril, dia de la República, anirà a càrrec de l’ascendent Judit Neddermann, una de les revelacions del panorama musical actual.

L’activista Pere Camps, ànima del Barnasants, vol recuperar la cançó compromesa amb un festival que va més enllà de la proposta musical. Recupera símbols de la Cançó, incorpora veus noves i manté la resposta davant l’ascens més que previsible de la dreta. Per tant d’una manera temàtica es dedicarà un concert al centenari de Pete Seeger –un dels referents de l’esquerra nord-americana–, un altre al seixantè aniversari de la Revolució cubana i al mig segle de Dioptria, un dels àlbums emblemàtics de Pau Riba. Quilapayún serà el 17 de febrer al Teatre Joventut de l’Hospitalet amb Gracias a Violeta y Víctor, on recuperen el cançoner de Violeta Parra i de l’enyorat Víctor Jara, assassinat per la dictadura de Pinochet. També hi haurà grans noms, com ara Quimi Portet, Nacho Vegas, El Cabrero, Javier Ruibal, Roger Mas, Maria del Mar Bonet amb José María Vitier, Pi de la Serra, Xavier Baró, Cris Joanico, Joan Isaac amb Sílvia Comes i Miquel Gil, entre altres. Sonaran a la trentena d’escenaris que formen el Projecte en Xarxa Barnasants. L’Uruguai, amb qui Pere Camps manté estrets lligams, és el país convidat.

Barnasants durà la programació a Barcelona, l’Hospitalet, Formentera, l’Alguer, Aragó i el País Valencià, en territoris del mateix domini lingüístic, on diversos col·lectius mantenen “el sentit crític” tan reivindicat per Pere Camps, impulsor d’un festival participatiu i lliure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen