Arts escèniques

La Fura es refunda

La Fura dels Baus ofereix el seu mètode per construir companyia i provar empíricament projectes d’investigació social, a Badalona

La FundacióÈpica convida a educar la intel·ligència artificial, sense qualificar-la de bona o dolenta

Art i ciència són dos elements que, aparentment, no saben fondre’s. Però és la base del treball de La Fura dels Baus. Durant les seves quatre dècades de treball. Ara, La Fura suma complicitats amb centres de recerca com el Centre de Visió per Computador de la UAB amb la Fundació Èpica (impulsada per La Fura dels Baus), a les antigues fàbriques de Muebles Rojas, a Badalona. És la particular manera d’entendre la transmissió de coneixement de la companyia: l’artística (perquè ensenyen el mètode d’aquesta companyia internacional) i la científica (perquè els grups que aniran acollint posaran a prova tecnologia bàsica per trobar-hi aplicacions concretes). L’espai, de 4.000 metres quadrats, el cedeix l’Ajuntament de Badalona. La fundació la presideix un dels directors de La Fura dels Baus, Pep Gatell. Hi ha implicats en el seu comitè de savis altres directors de la companyia a més del xef Andoni Luis Aduriz, del restaurant Mugaritz (ja van treballar junts en aquella obra a mig camí de l’audiovisual, el teatre físic i la gastronomia titulat Degustació de Titus Andrónicus).

La fundació va provar una primera investigació amb extreballadors vinguts del Servei d’Ocupació de Catalunya. Després de 6 mesos de tallers, han aconseguit una ocupació laboral del 70% (“habitualment és d’un 30%”, comentava Gatell fa uns dies). No s’han reincorporat al mercat laboral en el segment artístic, sinó en molts tallers amb els quals La Fura treballa habitualment. Ara, comença un segon taller amb unes altres 40 persones.

Una de les claus per fer una producció d’èxit de La Fura és construir un equip còmplice amb molt poc temps. Els estudiosos que van estar al taller internacional d’artistes i científics aquest desembre van constatar-ho. Reconeixen que es van perdre parts de l’observació per la formació dels líders, i que per a properes trobades, haurà de ser més àgil per recollir les dades.

El mètode de la Fundació Èpica parteix de construir un grup de persones (que no es coneixen entre elles, en principi). A partir de la suma del diferent talent es treballa per fer un projecte comú. Gatell admet que “és una fórmula intuïtiva però que ha esdevingut una metodologia d’èxit”. I el que busquen és que aquesta investigació sigui “replicable en molts camps”, més enllà de l’únicament social i artístic. Per exemple, el Centre de Visió per Computador de la UAB pot determinar el canvi de rols en un grup que s’està formant codificant els comportaments de cada membre del grup. És evident que l’ètica s’ha de fer una pregunta moral: és perillosa la intel·ligència artificial? Gatell ho té molt clar (després de dècades de fer recerca a través del seu teatre que juga amb la conducta del públic): “La intel·ligència artificial No és bona ni dolenta, cal educar-la.” La Fura dels Baus sistematitza la col·laboració amb la ciència gràcies a la Fundació Èpica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE