Art

Mor Joan Paradís, artista lliure

“Homenatge a Joan Paradís, en una nit de tramuntana glaçada. Per tot el que hem après, per tot el que restava per aprendre. I allà resta la seva obra, immutable, mostrant-nos desvergonyida el seu secret i nosaltres no podrem deixar d’observar-la i devorar-la. Gràcies mestre ”, escrivia a les xarxes la historiadora de l’art Mariona Seguranyes, poques hores després de la mort, aquest dilluns, de l’artista Joan Paradís (Figueres, 1941-2019), home i creador indomable, uns vers lliure dins de l’art empordanès i català de l’últim mig segle. Una cerimònia, ahir a la tarda a la capella de la Funerària Vicens de Figueres, va servir per acomiadar Paradís, que ja havia preparat el seu propi comiat en forma d’exposició (Paradís i Puig) amb onze acrílics recents: la que encara es pot visitar fins a final de mes a la galeria Lola Ventós de Figueres i que està previst que, a partir del 2 de febrer, es pugui veure també a Ca l’Anita de Roses. La seva mort gairebé també ha coincidit amb la recent cloenda dels actes del 35è aniversari de l’Acadèmia Àurea de Figueres, que la seva esposa i ell van posar en marxa i que actualment dirigeix la seva filla Cristina.

“Ha estat un plaer immens treballar les seves obres a casa i gaudir-ne, a la galeria. El vaig conèixer a 16 anys i vaig idealitzar el mestre, l’artista i el geni que era. Tants anys després, quan em va trucar i em va dir ‘va Dolors, quan farem aquella exposició que em vas dir a casa teva, que serà l’última’, jo li vaig dir ‘l’última, no, millor la penúltima’. I mentre passaven els dies i veia com s’anava apagant desitjava que no fos així, que no fos l’última”, ha escrit Lola Ventós, molt emocionada per la gran pèrdua d’un artista que ha pintat fins a l’últim sospir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona