Cinema

L’imaginari Lacuesta

Els tres centres d’art Bòlit despleguen les videoinstal·lacions i l’art visual del cineasta gironí, que posen en relleu la seva capacitat creativa i pluridisciplinària

‘Les imatges eco’ es multipliquen pels diferents centres: Pou Rodó, La Rambla i Sant Nicolau

Girona mostra amb orgull l’obra del seu cineasta més internacional. D’Isaki Lacuesta (Girona, 1975) la majoria en coneixen les pel·lícules, totes projectades als cinemes de la ciutat. Però la vessant més artística d’aquest inquiet i pluridisciplinari director de cinema no és tan coneguda, i és ara, poc després de la retrospectiva que li ha dedicat el prestigiós centre cultural Georges Pompidou, que el Centre d’Art Contemporani Bòlit de Girona exposa no només les obres presentades a París, sinó també altres obres i noves peces que posen en relleu la capacitat creativa de Lacuesta com a artista visual, una faceta que ha desenvolupat des dels inicis de la seva carrera artística.

Sota el títol que les engloba totes, Les imatges eco, amb el comissariat de Carme Sais, els tres centres Bòlit (Pou Rodó, Sant Nicolau i La Rambla) despleguen les diferents propostes generades pel Bòlit amb coproducció del Pompidou, el Departament d Cultura de la Generalitat i l’Institut Ramon Llull. Les dues obres estrenades a París es presenten ara a Girona. D’una banda, a La Rambla, Les imatges eco, formada per 8 projeccions que, a partir d’imatges filmades en diferents viatges responen a la pregunta “qui soc jo?”, a la qual l’artista sempre respon “soc aquí i allà al mateix temps”. D’altra banda, al Pou Rodó, Els films dobles, que, com explica el mateix autor, “capten la idea conceptual del desdoblament, la contraposició i la dualitat”, que tant marquen la seva obra.

Al mateix centre del Pou Rodó, Isaki Lacuesta mostra Lunaby, un video-poema dedicat a Luna, la filla de Lacuesta i la també cineasta Isa Campo. Es tracta d’una cançó de bressol filmada amb l’única llum de la lluna, que intenta imaginar els pensaments d’un nadó les hores abans de néixer. Al hall d’entrada també hi ha exposades quatre muntatges fotogràfics de Jorge Fuembuena realitzats per al rodatge de la pel·lícula Entre dos aguas.

Una projecció mística

Una menció a banda mereix la videoinstal·lació de gran format que es pot veure a la capella de Sant Nicolau, La tercera cara de la lluna, realitzada conjuntament amb Pep Admetlla, donant mostra de la seva habitual interrelació creativa amb altres artistes.

“És una experiència”, resumia Admetlla instants abans de la inauguració, per a continuació declarar: “La potència del lloc ens ha permès crear una arquitectura que pren l’atmosfera de l’espai com un element més dins el cos anatòmic del projecte.” L’obra, de caràcter transitable, capta la mística i la transmet a tot aquell qui hi deambula, tot descobrint-nos que, més enllà del realisme que desprèn el seu cinema, també sap crear imatges secretes que s’instal·len al límit entre l’abstracció geomètrica i la figuració. La peça, en la qual també han col·laborat Pep Aymerich (arquitectura) i Refree i El Niño de Elche (música), és un exemple de treball pluridiscipliniari, amb el diàleg que s’estableix entre el cinema i l’arquitectura, entre l’art visual i l’escultura. Com expliquen els artistes, és fruit del diàleg entre dos creadors que es troben i s’engresquen mútuament per anar més enllà, “més a fons i més amunt, per crear un món creatiu ampli a través dels sentits”.

És, en definitiva, un punt de trobada i d’interacció entre la creació visual d’Isaki Lacuesta i l’arquitectura transitable de Pep Admetlla. “Fa temps que no he vist una peça tan bona!”, va declarar Carme Sais, comissària i directora del Bòlit. Per la seva banda, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va destacar durant la inauguració, que va ser multitudinària, que “a Girona apostem per la creativitat i l’exportació del talent, i ens enorgulleix que la ciutat s’internacionalitzi a través de la cultura”. “L’artista Isaki Lacuesta és un clar exemple d’aquest objectiu, d’un talent gironí que posa la ciutat com a referent.” En l’acte també hi va intervenir la directora general de Cooperació Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Ponsa.

A banda de l’exposició, que es podrà veure fins al 28 d’abril, hi ha previst un programa d’activitats vinculades a la mostra que es desplegarà al llarg de l’any a diferents equipaments del territori com ara el cinema Truffaut, el Museu del Cinema, el Centre d’Art Fabra i Coats de Barcelona i el Festival Loop Barcelona, i que inclourà visites comentades, tallers familiars i taules rodones, entre altres propostes.

LA DATA

15.03.19
es presentarà el catàleg de l’exposició, ‘Les imatges eco’, amb Isaki Lacuesta i Imma Merino, al Bòlit Pou Rodó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE